Perseus Karlström med tung seger inför VM

Träningen har störts av skador och covid.

Ändå står gångaren Perseus Karlström, 32, redo inför VM med två av sina tyngsta segrar någonsin.

– Utanför mästerskap är det här min största seger, säger han efter ha slagit nästan hela världseliten på 10 kilometer i Madrid i dag.

OS-mästaren Massimo Stano fanns där, VM-bronsmedaljören Caio Bonfim, flera kineser av toppklass och dessutom hemmagångarna från Spanien med OS-femman och arrangören Diego Garcia i spetsen.

Perseus Karlström besegrade dem alla över tio kilometer mitt på Madrids paradgata Gran Via.

– En stor fjäder i hatten. De enda som inte är här är japanerna. Utanför mästerskapen är nog det här det bästa loppet i år med hårdast motstånd, säger Karlström.

”Gör ont”

Distansen tio kilometer är hälften av mästerskapens kortaste lopp, segertiden blev 38,42.

– På milen blir det tröskel hela tiden. Det gör ont redan från andra, tredje kilometern och sen är det bara jobbigt.

Segern är den andra tunga på två månader. I början av mars vann han lag-VM på nya mästerskapsdistansen 35 kilometer. Men han är inte orolig över någon tidig formtopp under mästerskapssommaren med både VM och EM. Snarare tvärtom.

– Efter OS hade jag en långdragen skada i baksida lår och sen fick jag covid i januari. Det är egentligen inte förrän nu i april jag har kunnat köra på hög intensitet och känt att kroppen svarar. Innan dess har det varit väldigt plågsamt, säger han.

”Bästa någonsin”

VM-trean från Doha har bytt tränare till irländaren Robert Heffernan och beskriver att mellan problemen har han tränat på ett helt nytt sätt med nya typer av hårda pass och en helt annan struktur.

Det låter som det borde finnas mer outtaget inför VM?

– Ja, absolut. Jag tycker inte jag har kunnat köra så mycket bra träning än så länge. Det finns väldigt mycket att ta av.

Han tänker dubbla på VM om allt går som det ska med både 20 och 35 kilometer. Men trots segrarna vill han skjuta över favoritskapet till japanska truppen.

– De har fortfarande regerande världsmästaren och OS-silvermedaljören så de får gärna ta favoritskapet. Men det ser absolut bra ut, hittills är det här min bästa säsong någonsin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.