Dustin Johnson får 1,2 miljarder kronor för touren

I februari meddelade Dustin Johnson att han var ”fullt engagerad” i PGA-touren.

Nu har han tackat ja till att spela LIV Golf Invitational i stället – och uppges få 1,2 miljarder kronor för besväret.

”Till sist bestämde han sig för att det blir bäst för honom och hans familj att hans spelar”, skriver Johnsons agent David Winkle i ett uttalande.

Den nya saudistödda golftouren har inte ens startat men har ändå varit omstridd under en längre tid.

PGA-touren och Europatouren har hotat med att kasta ut spelare som ansluter sig till LIV Golf Invitational, som den saudiska touren heter.

ESPN skriver att PGA-tourens kommissionär Jay Monahan träffade flera av tourspelarnas agenter under onsdagen.

”Hans budskap till dem var återigen tydligt, enligt våra källor. Välj PGA-touren eller LIV Golf Series Invitational. Spelarna kommer inte få spela båda”, skriver sajten.

Dustin Johnsons kontroversiella beslut

Tävlingarna inleds i London den 9 juni och när startlistan blev offentlig stod det klart att den tidigare världsettan Dustin Johnson – nu 13:e på rankningen – blir högst rankad i det 48 spelare stora startfältet.

Han har ändrat sig helt efter sina uttalanden om att stanna på PGA-touren som kom så sent som i februari.

”Dustin har övervägt den här möjligheten till och från de senaste åren. Till sist bestämde han sig för att det blir bäst för honom och hans familj att hans spelar”, skriver Johnsons agent David Winkle i ett uttalande.

Får 1,2 miljarder kronor

Enligt The Telegraph fanns det över en miljard anledningar för Dustin Johnson att tacka ja till den omstridda touren.

Tidningen uppger att Johnson får 1,2 miljarder kronor bara för att vara med. Därefter finns också 39 miljoner kronor att kamma hem i varje deltävling.

LIV-tävlingarna har kritiserats på grund av Saudiarabiens brist på mänskliga rättigheter. Bland annat eftersom den amerikanska underrättelsetjänsten har pekat ut Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som ansvarig för operationen som ledde till mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018.

Golftävlingarna anklagas för att vara så kallad ”sportswashing”, där idrott används för att tvätta rent en regims rykte.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.