THORÉN: Den molande klumpen i magen växer

Kulissen med OS-ringar och blinkande ljusdekorationer lockar fram en och annan endorfin.

Vi normaliserar upptrappningen inför de stundande olympiska spelen, men kan inte förtränga den ständigt närvarande virusångesten.

Med blicken fast på en armé av rymdliknande varelser och med klorinlukt stickandes i näsan växer den molande klumpen i magen.

När spricker bubblan?

Hinner knappt slå upp ögonen innan hotellrummets telefon ringer. En kinesisk man presenterar sig, sannolikt hotellets läkare, och påminner om att det dagliga covidtestet går bra att göra, gärna snart, vid receptionen.

Föga förvånad över insikten om att den kinesiska värden redan vet det mesta om mina rutiner skakar jag liv i en restrött, omtumlad kropp och släpar mig ner till ett bord med två unga kinesiska kvinnor bakom dräkt, mask, munskydd och glasögon.

Min kollega Anna Rydén fotas samtidigt som hon topsas i halsen. Reaktionen i mitt inre kommer reflexmässigt, men vi är inte i stånd att manifestera vår integritet, behov av yttrandefrihet och respekt. Vi är alla fast i systemet och väl dokumenterat testandet är av säkerhetstänk för vår hälsa. Vi har dessutom valt att resa hit frivilligt.

En robot levererar mat

På många sätt ska vi inte klaga. En pasta bolognese levereras till hotellrummet av en söt liten robot som tackar ödmjukt när jag lyfter ut tallriken ur maskinens inre. En missad kvittosignatur senare kommer den åkandes i korridoren på nytt. I skidåkarnas OS-by en bit bort här i bergen Zhangjiakou ser vi att finländaren Iivo Niskanen fått en ny frisyr, att Anna Dyvik lyckats smuggla med sig svenskt mellanmål och vi vet att skidskyttarna har fått känna på sin kommande medaljstadion under dagen. Den kinesiska arrangören har gjort sitt för att skapa en virusavstötande miljö som kan få OS-utövarna att slappna av och komma i rätt prestationsmood.

Oron finns här

Uppladdningen inför mästerskapet har varit exceptionell och rädsla för att bli covid-sjuk och drabbas personligen, men också riskera sätta sina lagkamrater i karantän, är en faktor som inte finns beskriven i någon idrottspsykologisk bok. För oron finns här. Jag kan bara relatera till den förlamande ångest som byggts i takt med spridningen av omikron de senaste veckorna. Vi är alla människor, gör så gott vi kan men trots vidtagna åtgärder är väntan på covid-testerna en plåga.

För hur charmerande vår room service robot än är, finns vetskapen om att detta är ett mästerskap som av pandemiska skäl (å andra politiska humanitära orsaker icke att förglömma) är orimlig och just nu håller vi andan bakom våra masker i bubblorna. Ambitionen om ett covid-fritt mästerskap har inte ens den kinesiska OS-organisationen spikat fast, men en nollvision av spridning slåss kinserna hårt för.

Nu är det som mest kritiskt

De kommande dagarna är de mest kritiska. Hoten kommer från flera håll. Tusentals resenärer slussas efter dubbla negativa PCR-tester in på Pekings internationella flygplats. Rader av funktionärer i skyddsutrustning forslar massorna vidare. Tanken är att det ska gå fort, men proceduren på flygplatsen där aktiva och ledare från hela världen möts är långsam och bussarna till OS-byar och hotell packade.

Själva åkte vi busskaravan och delade toalett med finska skidlandslaget. Den senaste tidens smittspridning, personer som drabbas av omikron efter sitt sista test uppmanas nu av IOK att isolera sig fem dagar före avfärd och att ta ett extra frivilligt test på flygplatsen innan man kliver på med destination Peking. Risken att åka över frisk, men ta med sig smitta från hemlandet är stor. Antalet positiva fall efter ankomst till Kina rapporteras dagligen och under fredagen fick den svenska truppen sitt första fall. Men hoten finns också runt hörnet, vilket är generande för de kinesiska myndigheterna. Samma vecka som OS-byn öppnar bubblar en covid-explosion i en av Pekings stadsdelar och masstestning har införts. Detta efter att Kina brottats med det största utbrottet sedan pandemins start, i staden Xi´an.

Om en vecka ska spelen invigas. I väntan på kaoset som kan bli njuter jag av den lilla uppfriskande luft som når in bakom ansiktsmasken och funderar på hur Frida Karlsson ska hantera det kärva skejtföret som rapporter från längdstadion skvallrar om. Det känns fint att stilla stormen inombords med en sportslig tanke.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.