Visar upp ilskan efter förbundets beslut

I december förra året ställde längdlandslaget in sin medverkan i två världscuptävlingar till följd av pandemin.

Ett beslut som väckte starka reaktioner hos åkarna, visar SVT:s dokumentär ”Bäst när det gäller”.

– Nu drar ni verkligen undan mattan för oss, säger Moa Lundgren.

Norge gick bräschen, då man i slutet på 2020 först ställde in världscuptävlingarna i Lillehammer, innan man lät meddela att åkarna uteblir även i Davos och Dresden. Någon Tour de Ski blev det inte heller för det norska längdlandslaget, på grund av det då rådande pandemiläget.

Beslutet fattades efter att det internationella skidförbundet (FIS) tidigare basunerat att världscupen ska köras som tänkt.

Men när så inte blir fallet kallar det svenska längdlandslaget till ett digitalt möte. Där meddelar man de svenska åkarna att inte heller Sverige tänker delta i Davos eller Dresden.

Ett besked som möts av total och kompakt tystnad, visar SVT:s nya dokumentär ”Bäst när det gäller”.

Här är svenska kärleksparen i skidvärlden: ”Kan bli en del intriger”

”Fel av många anledningar”

– Det här är ju vårt jobb, vårt sätt att tjäna pengar på. Och nu drar ni verkligen undan mattan för oss, säger sedan Moa Lundgren, som blir den första av landslagssvenskarna att ta bladet från munnen.

– Jag förstår om några av er bara vill dänga näven rakt in i en vägg – eller på mig. Men vi gör det här för er hälsa, hur svårt det än är att acceptera det. Vi snackar ju om en dödlig sjukdom, hörrni. Jag skulle inte kunna se mig själv i spegeln om någon av er blir allvarligt sjuk, svarar då längdchef Daniel Fåhraeus.

Det sterila mötet fortsätter sedan med inslagen och påtaglig stel stämning.

Först lite senare i avsnittet berättar Linn Svahn om vad hon känner kring längdlandslaget beslut.

– Jag kan tycka att det är fel beslut av många anledningar. En är hur juste är det här mot konkurrenterna? När stormakterna ställer in bara för att det inte är passande för dem, säger hon då.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.