Svenskorna långt efter i Davos

Publicerad 2022-12-18

Flera åkare saknades och ingen svenska slutade bland de tio bästa.

I stället var det amerikanskan Jessie Diggins som vann 20 kilometersloppet i fristil i Davos.

Bästa blågula representant? Ida Dahl.

Under tävlingshelgen i Davos har Sverige fått klara sig utan stjärnorna Frida Karlsson, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist och Emma Ribom.

Och det syntes på resultatlistorna vid loppet över 20 kilometer fristil.

Bästa svenska var den inkallade långloppsåkerskan Ida Dahl, som under gårdagen åkte 36 kilometer i La Venosta. 26-åringen inledde starkt och hade sjätte bästa tid vid 2,2 kilometer. Hon var över två minuter efter vinnaren Jessie Diggins i mål. Dahl slutade på 16:e plats.

– Det är jättekul, jag får vara nöjd. Det har varit ett hektiskt dygn. Men ändå jättekul att få komma hit och få chansen här. Kroppen känns lite sådär, man är lite småtrött, säger Ida Dahl.

Otäcka bilder på amerikanskan

Diggins var stabil i spåret och stod för en högklassig slutspurt som resulterade i seger. Efter målgång låg hon dock och flämtade länge och fick sedan ledas av banan. Tvåa blev Ingvild Flugstad 5,5 sekunder efter amerikanskan. Trea? Rosie Brennan, 11,2 sekunder efter.

Frida Erkers, också svensk långloppsåkare, hade en tung dag i spåret. Redan efter fem kilometer var hon 42:a (totalt startade 46 åkare). Hon var över åtta minuter efter i mål som 44:a.

”En riktig smäll”

Jenny Larsson blev 33:a, Lovisa Modig 35:a och Jenny Solin 37:a.

– Det var en riktigt smäll. Första varvet försökte jag åka kontrollerat, men jag är känslig för att komma upp på höjd. Det sög direkt i benen, fasen. Knappt så att jag kunde njuta i dag. Det var bara att försöka hålla huvudet över vattnet och inte dränka sig, säger Lovisa Modig.

– Det går inte att beskriva. Det känns som att jag har 40 kilos övervikt och försöker ta mig upp. Egentligen känner jag mig pigg, men jag har inga krafter att köra med, det var bara att överleva.