”Dör i fängelset om vi säger det”

Publicerad 2023-06-15

Belarusiska tennisstjärnan Aryna Sabalenka, 25, fick hot och hat för att hon inte tog avstånd från Aleksandr Lukasjenko.

Nu berättar hon varför det dröjde så länge.

– Nämner vi ordet ”krig” kan vi dö i fängelset, säger hon.

Ukrainska spelare har vägrat skaka hand med Aryna Sabalenka och i början av årets Franska öppna pepprades Sabalenka med frågor om Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.

Först vägrade hon svara.

Men till slut bröt hon tystnaden.

– Jag stödjer inte kriget, vilket innebär att jag inte stödjer Lukasjenko, sa hon.

Sabalenka.

I tårar – ville sluta

I de nya avsnitten av Netflix-dokumentären Break Point, som släpps i Sverige på måndag, berättar hon mer om hur hon upplevt den senaste tiden på touren.

I en scen syns hon bryta ut i tårar under ett samtal med sitt team där hon säger att hon vill sluta med tennisen på grund av hat och hot.

– Jag pallar inte längre. Det blir för mycket.

– Jag är från Belarus och det är så svårt i den här situationen. Om jag fick kontrollera allting så hade jag självklart stoppat det (kriget). Alla pratar om det här, alla säger att ”ni måste bannlysa alla ryska och belarusiska spelare” och det känns som att alla tittar snett på mig, som att alla hatar mig på grund av mitt ursprung, säger Sabalenka.

”Dör i fängelset”

Att världstvåan dröjde så länge med att ta avstånd från Lukasjenko berodde på att hon helt enkelt inte vågade.

– Vi måste vara väldigt försiktiga med vad vi säger, för i vårt land kan vi inte prata om det som händer. Bara genom att nämna ordet ”krig” kan det bli som att ”okej, du kommer dö i fängelset”. Det är så svårt. Jag har känt en press om att jag måste säga något, samtidigt finns det inga rätta ord att säga.

Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko.

Följ ämnen i artikeln