Motorsport

Här är banan som ska ta F1 till Köpenhamn

avAnna Andersson

Foto: krugli / iStockphoto

F1, glamour och en europeisk huvudstad.
Den här gången pratar vi inte om Monaco.
Om tre år ska F1 kunna köra genom Köpenhamn.

Den tidigare F1-föraren Jan Magnussen, far till Haas-föraren Kevin Magnussen, är en av männen bakom det nya förslaget. Enligt den första ritningen ska banan ha långa rakor, leda över två broar och ha formen av en åtta, ungefär som den mycket populära F1-banan i Suzuka, Japan.

Men eftersom det är en stadsbana liknar den också det senaste tillskottet i F1-kalendern, Azerbajdzjan GP.

– Den här banan lägger grunden för fantastiska tävlingar och den påminner lite om banan i Baku, säger Jan Magnussen enligt Jyllands Posten.
– I vårt förslag finns det två långa rakor där bilarna kommer att köra riktigt snabbt, dessutom finns det passager som är tekniska och svåra.
Tanken är att bilarna ska köra förbi det kungliga slottet Christiansborg, på Amager boulevard och i närheten av den klassiska nöjesparken Tivoli. Hela sträckan ska vara 4,6 kilometer lång
– Omgivningen är fantastisk, kanske har den här banan den bästa omgivningen av alla F1-banor, säger Magnussen.

F1 till Köpenhamn

Den här skissen är den första och var depåerna ska ligga är ännu inte klart, men trots att det är ett första förslag har projektet ”Kopenhagen Grand Prix” kommit en bra bit på vägen. Arkitekten Hermann Tilke som ritat flera av de nuvarande F1-banorna har bidragit med sina kunskaper och initiativtagarna har redan träffat F1:s nya ägare Liberty Media. Man planerar för att genomföra det första loppet i Köpenhamn redan år 2020.

– Jag fick idéen 2014 när Kevin Magnussen debuterade i Melbournes Grand Prix. Då tänkte jag att om man kan köra på den asfalt som redan finns, varför kan man inte köra F1 här hemma? säger Helge Sander (V) till Berlingske Tidning.

Den tidigare ministern för vetenskap, teknologi och utveckling har också en bärande roll i projektet .

– Förra veckan hade vi ett mycket bra möte med tre av de mest inflytelserika personerna inom F1. Det var positivt och de var öppna för våra funderingar och mycket hjälpsamma, även om jag inte vill kalla det för en förhandling än. Resultatet av det samtalet är att det är värt att arbeta vidare för att med detta, säger han.

– De är inte många saker som kan matcha ”Den killa sjöjungfrun” som attraktion, men det kan F1.

Även London vill arrangera stadslopp

Även London, som arrangerade ett stort F1-event med 19 av de 20 i går, är intresserat av att arrangera ett stadslopp framöver.

– Vi måste ta oss över ett par hinder på vägen, men det finns ingen anledning till att vi inte skulle kunna arrangera ett F1-lopp i London i framtiden, säger borgmästaren Sadiq Khan till Sky Sport.
– Jag har träffat de nya ägarna, det blåser nya vindar nu och de har spännande idéer. Om de vill prata med mig så blir jag glad, jag skulle lyssna och jobba tillsammans med dem för att göra detta möjligt.
I helgen avgörs Storbritanniens GP på Silverstone.

Foto: Daniel Hambury / TT / NTB Scanpix
F1-event i London i går - nu hoppas borgmästaren på ett stadslopp i den brittiska huvudstaden
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Köpenhamn