Friidrotts-VM hotat – efter Trumps order

Foto: Alloverpress/Peter Wixtröm
SPORTBLADET

Donald Trump har utfärdat ett inreseförbud till USA för personer som kommer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Nu kan friidrotts-VM i Oregon 2021 vara hotat.

Vi vill ha försäkringar om att detta inte får negativ påverkan på VM”, skriver IAAF i ett uttalande.

Donald Trump har skrivit under en presidentorder som stoppar personer med medborgarskap från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen från att resa in i USA.

Något som kan få konsekvenser för många idrottare.

Bland annat brittiske Mo Farah, född i Somalia, har uttryckt oro för sin framtid i USA, där han bor.

”Jag och många andra är inte välkomna längre. Det är djupt bekymmersamt att jag kanske måste förklara för mina barn varför pappa inte kan komma hem igen”, skrev han i ett inlägg på Facebook.

Farah kan andas ut

Nu kan dock långdistanslöparen för egen del andas ut då personer med dubbelt medborgarskap från Storbritannien och något av ovanstående länder är undantagna restriktionen.

– Mo är lättad över att han kommer kunna återvända till sin familj så fort hans pågående träningsläger är avslutat. Dock, precis som han har sagt i ett tidigare uttalande, så tar han fundamentalt avstånd från den här otroligt splittrande och diskriminerande policyn, säger en talesperson för Mo Farah, enligt The Guardian.

”Vill ha försäkringar”

Nu har det internationella friidrottsförbundet IAAF kommit med ett uttalande gällande det världsmästerskap som ska arrangeras i amerikanska Oregon 2021.

Förbundet vill försäkra sig om att alla friidrottare ska kunna tävla i VM, oavsett härkomst och medborgarskap.

Vi måste tydligt förstå innebörden av den här nya immigrationspolicyn i USA och kommer vilja ha försäkringar om att den inte får negativ påverkan på världsmästerskapen i USA 2021”, skriver organet.

Friidrotts-VM i Oregon blir det första utomhusvärldsmästerskapet som någonsin arrangeras i USA.