Spektakulära hoppet: ”Det är unikt”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT

Plattan i mattan – nu lyfter vi.
Det är dags för VM-seriens mest spektakulära hopp.
– Colin´s Crest är unikt, säger Haydon Paddon.

WRC-föraren från Nya Zeeland är inte uppvuxen med vinter, snö och is. Ändå tog han flera sträcksegrar och var han tvåa i Rally Sweden för ett år sedan. I år hoppas han på en ännu bättre utdelning och i dag satsar han allt en av VM-säsongens häftigaste sträckor.
Vargåsen.
De 18,6 kilometerna är unika och ungefär halvägs in på sträckan finns Colins Crest.

Ett av VM-seriens mest spektakulära hopp där bilarna flyger över 45 meter.

– Hela sträckan är speciell, som en berg och dalbana. Karaktären på sträckan gör att det gäller att hitta rytmen och flytet redan innan Colin´s Crest, säger Pontus Tidemand som leder WRC2 med 45 sekunder inför dagens tävlande.

Prisas i McRaes ära

– Sedan är det naturligtvis häftigt att hoppa långt.

Colins Crest ligger mitt ute i skogen och varje år samlas flera tusen åskådare för att se världens bästa rallyförare flyga. Hoppet är uppkallat efter den modige och legendariske rallymästaren Colin McRae som omkom i en helikopterolycka 2007. Britten svävade alltid just där och varje år får den förare som flyger längst ett pris i hans ära.

– Det vore roligt att flyga längst där, men det är väldigt svårt, säger Tidemand.

– Det gäller att våga köra med full gas och bromsa på rätt ställe Man kommer i 170 kilometer i timmen och så svänger det lite innan hoppet så man ser det inte. Kurvan är blind. Det krävs mod och det krävs att man har med sig mycket fart från svängarna innan ut på raksträckan innan hoppet om det sa bli något.
Dessutom måste bilen vara placerad helt rätt på banan för att lyckas.

”Väldigt mäktigt”

– Det kommer en stor kulle strax innan man lyfter och man ser bara topparna på träden och himlen när man lyfter. Man måste veta precis var man ska sätta bilen om man ska landa på vägen efter hoppet, säger Emil Bergqvist som ligger på plats sex WRC2.

– Under hoppet så ser man i ögonvrån att det inte är trädtoppar utan jackor i olika färger som står vid kanten. Där står det tusentals människor och där vill man inte landa. Det är väldigt mäktigt.

I dag avgörs sju specialsträckor och tävlingen avslutas i morgon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM