Therese Johaug fast för dopning

Bergström: Johaug är världens lyckligaste stackare

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Therese Johaug är världens lyckligaste stackare.

Klart att det är synd om henne.

Ändå ser det ut som att hon just vann en av karriärens största segrar.

Kristoffer Bergström.

18 november har 13 månader gått. Någon vecka senare börjar världscupen och om inte domen överklagas kan Therese Johaug tävla igen då. Innan vi ens kan värdera en sådan avstängnings längd måste vi påminna oss om skalan.

I faktaväg finns inget som tyder på medveten, prestationshöjande dopning. Det står dig som privatperson fritt att tro på fusk, men en dömande instans måste gå på bevis och sådana saknas här. Doserna är en hundradel av vad som hade krävts för att bli starkare. Inget av karriärens övriga 87 lämnade dopningsprover har varit positiva. Alla inblandande bekräftar historien. Tub och kvitto existerar.

Därmed kan påföljden inte bli längre än två år.

Tolv månader är basen

Johaug har inte bundits fast vid en stol och tvångssmorts med salvan. Hon har inte fått den injicerad i låret av en skum dam på tunnelbanan. Ingen har panerat hennes lunchfisk med trofodermin. Så någon sorts oaktsamhet har hon visat när hon självmant applicerat kräm från en dopningmärkt förpackning.

Därmed kan påföljden inte bli kortare än ett år.

Tolv månader är avstängningens bas och därtill kommer en påbyggnad på noll till tolv månader beroende på graden av aktsamhet hon bedöms ha visat de där solgassande italienska dagarna i september.

Stannar du mitt på skalan blir det arton månaders avstängning, vilket vore avklarat i april 2018. Ha det, Tour de ski! Farvel, OL!

Om du i stället nöjer dig med två extramånader – som ”åklagarsidan” Antidoping Norge föreslog – är det bara ett par världscupshelger som ryker nästa vinter.

Tvivlar inte på äktheten i tårarna

Nu lutar det åt tolv plus en månad. En etta på en tolvgradig aktsamhetsskala.

”Det känns fel att jag kan få tretton månaders avstängning för bruk av en läppkräm” (märk väl hur hon aldrig använder ordet steroidsalva utan det mer lypsylklingande läppkräm, trots att Trofodermin i första hand inte är tänkt att användas på munnen), säger Therese.

”Vi är förtvivlade över hur Therese har det och känner med henne”, säger skidförbundets ordförande Erik Röste.

”Korka upp din finaste flaska”, säger jag.

Jag tvivlar inte på äktheten i en enda tår på hennes kinder. Jag kan knappt greppa förtvivlan som infinner sig när du sällas till den värsta kategorin dopare, de som tagit anabola steroider. Chocken, protesterna, den långsamma insikten, sorgen, kampen för en snar återkomst, allt ter sig förståeligt. Det är traumatiskt, det Johaug upplevt, men det måste alltjämt bedömas utifrån handlingen och inte känslorna.

Salvan köptes utomlands

Jag läste den 14-sidiga domen så fort den kom. Där väger Domsutvalget (som till skillnad från Antidoping Norge står under Norges svar på Riksidrottsförbundet) de kända faktorerna mot varandra.

Å ena sidan: att rådfråga en av Norges främsta läkare är i sig en försiktighetsåtgärd och den tid som gick mellan hans inköp på apoteket och överlämnandet borde bidra till att hans rekommendation är ännu säkrare. Dessutom finns dylika dopningsmärkningar inte i Norge, så hon kan inte ha förväntat sig enkla svar på askens baksida.

Å andra sidan: när den första krämen hon tog i Italien visade sig verkningslös borde hon ha insett att den andra hade andra egenskaper som borde undersökas noggrannare. Hon är en idrottare på världsnivå och borde ha som vana att säkerställa preparat noggrant, särskilt utomlands.

Fyra instanser kan överklaga

Medan tangenter glöder på redaktionerna ska Antidoping Norge ta ett par dagar på sig för att läsa domen och fnula på om de ska överklaga till Cas. Tre andra instanser har samma chans och möjligheten att Johaug missar OS är fortfarande högst reell.

Av respekt till deras nogsamma flit, till att välutbildade människor inte kan bedöma avstängningen ens på ett dygn, tänker jag inte fläka ur mig huruvida den är korrekt eller galen.

Vad jag däremot kan hävda är att straffet är lågt utifrån hur skalan och kalendern ser ut. Ett idrottsligt rättsväsende, som i sin konstellation är säkrare än det svenska, har bedömt att misstagsbruk av anabola steroider bara kostar en tävlingssäsong och lite sommarträning med landslagskompisarna.

Therese Johaug har åtta guld i VM och OS. Om de senaste månaderna varit karriärens värsta borde det här beslutet vara en av livets största segrar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Klart: Här är Johaugs dom

ÄMNEN I ARTIKELN

Therese Johaug fast för dopning

Therese Johaug

Tour de Ski