”I Alvik är det inte så mycket kaos”

Hon lämnade Udominate för utmanaren Alvik.
Nu berättar Martina Stålvant för första gången om förra säsongens kaos och guldförhoppningarna i moderklubben.
– De kanske förväntar sig att vinna, men vi ska ge dem en tuff match, säger landslagsstjärnan.

De senaste säsongerna har basketligan dam bara handlat om två lag. Luleå Basket har vunnit fyra guld i rad och norrlandskollegan Udominate är de enda som kunnat hota.
Men den här säsongen väntas Alvik vara med i leken.
Stockholmsklubben har värvat stjärnspelare som Elin Ljunggren och Ilara Zanoni, men viktigast av allt är kanske att Martina Stålvant vänder hem.

– Jag har alltid vetat att jag ska komma tillbaka till Alvik, sedan visste jag inte att det skulle gå så snabbt utan tänkte kanske när jag är runt 30. Men med det säger jag inte att det är min sista säsong, jag ser mig ändå spela i Alvik ett tag, säger landslagsguarden.

”Försökte förstå vad som hänt”

Förra spelade hon i Udominate som var skyhöga favoriter till guldet. Men Luleå vann för fjärde året i rad och efter slutsignalen utbröt kaos i Umeålaget och flera spelare vädrade öppet sin kritik mot tränarna.
– Jag gick in i omklädningsrummet och var bara tyst och försökte förstå vad som hade hänt för jag förstod det inte riktigt själv. Jag orkar liksom inte prata om det.
– Jag har inte uttalat mig över huvud taget för att jag tycker att det som sagts nog. Men det var turbulent och till en början väldigt bra. Vi hade 5-0 mot Luleå och det kändes bra. Sedan blev inte andra halvan som man önskade och så kan det bli ibland.

Tamara Ruzic.
Tamara Ruzic.


Vad berodde det på att det blev som det blev?

– Det blev mycket förändringar som kanske inte behövde ske. Det gick väldigt bra och sedan blev det mycket förändringar som gjorde att kemin ändrades. När Tamara (Ruzic) försvann försvann det en struktur. Det var väl därefter det började gå utför.

”Ska bli kul att vara underdog”

Coachen Tamara Ruzic fick sparken i december trots nio raka segrar. Udominate fortsatte att vinna efter det, men någonting hade förändrats. 
– Nu vet jag inte exakt allt som har sagts, men det var ju uppenbart att det var kaos, det kan man inte sticka under stolen med. Sedan orsaker och så finns det olika åsikter om. Det var kaos, men nu är jag i Alvik och det är faktiskt inte så mycket kaos. Det är fin stämning och jag har kommit hem.

Med Stålvant, övriga nyförvärv och lagets 18-åriga jättetalang Klara Lundquist hoppas Alvik  kunna gå hela vägen och slå ut favoriten Luleå eller Udominate på vägen till final.

– Det ska bli kul att vara underdog. De kanske utgår från och förväntar sig att de ska vinna, men de kan inte bara ställa ut skorna. Förhoppningsvis kan vi ge dem en tuff match, säger Stålvant.

Coachen Jurgita Kausaite håller med.
– Jag har ett väldigt bra lag. Det här är den första säsongen jag kan skrika högt till alla jag känner. Klubbledningen har gjort ett väldigt bra jobb tillsammans med mig så jag har alla verktyg jag behöver, säger hon.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.