Här är Kallas besked om landslaget

avSimon Sjöstrand

Skidlandslaget kan sluta hoppas.

Charlotte Kalla, 29, kommer att träna på egen hand även kommande säsong.

– Jag har bestämt mig för att stå utanför landslaget den kommande träningssäsongen, säger Kalla i ett pressmeddelande.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYR≈N

I början av maj drar skidlandslaget i gång träningen inför OS i Pyeongchang i februari nästa år.

Förbundskapten Rikard Grip ska ha spikat truppen – där Charlotte Kalla än en gång saknas.

Den svenska skiddrottningen valde att nobba landslaget i fjol för att träna på egen hand och så blir fallet även i år.

”Njuter av att vara ledig”

Det bekräftade Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande på fredagen.

– Jag har bestämt mig för att stå utanför landslaget den kommande träningssäsongen till förmån för att utveckla samarbetet med gänget som fanns runt mig förra träningssäsongen, säger Kalla.

Hon fortsätter:

– Just nu är jag mitt uppe i ledigheten och njuter av att vara ledig. Nästa fredag drar säsongens första läger igång med vårskidåkning i Saxnäs. Jag känner mig väldigt motiverad, säger Kalla.

”Ska klara oss bra ändå”

Landslagsledningen hade hoppats få tillbaka sin stjärna. Damtränaren Ole Morten Iversen har uttryckt att han inte haft någon känsla för hur Kallas beslut skulle bli.

– Efter Kanada (avslutningen på världscupen) satt vi ner och talade om nästa säsong. Charlotte har trivts bra med oss i vinter. Hon vet hur det är att vara med landslaget och det som talar för att hon ska vara med landslaget är att hon får någon att träna med. Hon är väldigt välkommen, men väljer hon en annan väg ska vi klara oss bra ändå, sa Iversen till Sportbladet.

Och så blev alltså fallet. Landslaget kommer att få klara sig utan sin 29-åriga storstjärna när träningen drar i gång första veckan i maj.

Respekterar beslutet

– Vi hade gärna sett Charlotte tillbaka till landslagets träningsgrupp, men det fungerade bra förra året och vi respekterar det beslut Charlotte tagit. Vi från Svenska Skidförbundet kommer att göra vad vi kan för att stötta henne i den egna satsningen. Det viktigaste är att Charlotte känner sig trygg och kommer i god form, för alla vill vi ju se svenska framgångar i skidspåren kommande säsong med OS i Pyeongchang som den stora höjdpunkten, säger längdchefen Johan Sares i pressmeddelandet.

Att Charlotte Kalla väljer att satsa i eget team innebär att hon står utanför landslagets träningsupplägg med olika läger, men att hon kommer att ingå i laget när världscupen börjar.

Expressen var först med uppgifterna om att Charlotte Kalla nobbar landslaget.