Stenson: "Fler som känner igen mig på Ica"

Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stenson.
SPORTBLADET

Säsongen 2016 innehöll majorseger, OS-silver och bragdguld.
Ett år som gav eko även utanför golf-Sverige för Henrik Stenson.
– Det är väl kanske fler som känner igen mig nu när jag går på Ica, säger den svenske världsfemman inför Nordea Masters på Barsebäck.

Henrik Stenson har verkligen kommit hem den här veckan. Det var här på skånska Barsebäck som allt började för den svenske världsfemman, även om de första golfslagen slogs på Gullbringa GK utanför Göteborg.
– Kul att vi är tillbaka här i Barsebäck. Även om det inte är klubben jag representerar nu för tiden, var det här jag växte upp och har spelat det mesta av min golf under åren här i Sverige, säger Henrik Stenson efter ett träningspass på rangen.

"Lite mer påpassad"

Det är första gången Stenson är hemma i Sverige för att spela golf sedan hans makalösa 2016. I juli skrev han historia när han via segern i British Open blev den förste svenske herrgolfaren att vinna en majortävling. I augusti tog han OS-silver och i november säkrade Stenson totalsegern på Europatouren. I december tilldelades han dessutom Svenska Dagbladets bragdguld för majorsegern på Royal Troon.
TT: Har du märkt någon skillnad i intresset för dig även utanför Golfsverige?
– Ja, till viss del. Absolut. Det är väl kanske fler som känner igen mig nu när jag går på Ica än vad det var tidigare. Före 2013 framför allt var det väl kanske mer golfare som hade koll på vem Henrik Stenson var. Nu är det väl lite mer generellt – både i idrotts-Sverige och kanske i Sverige generellt sett. Lite mer påpassad är man väl, säger Stenson.
Det är när Henrik Stenson spelar den svenska Europatourtävlingen Nordea Masters, som börjar på torsdag, som han upplever sin mest hektiska vecka på året med en mängd åtaganden. Att ställa upp för svensk golf ser Stenson som något givet.
– Absolut. Det är ett ansvar som kommer med den positionen jag har haft under ganska många år.
Stenson har aldrig vunnit den svenska Europatourtävlingen. Två andraplatser är hans främsta resultat och närmast var han 2005 då han förlorade i särspel mot Mark Hensby, Australien, på Kungsängen.
– Det är något som hade varit trevligt att lägga till resumén. Sedan är det kanske en av de svårare veckorna att prestera fullt ut med tanke på att det är en ganska rörig vecka runt omkring.

"Rota fram någon pokal"

Trots att han söker något efter formen slutade Stenson trea i de brittiska PGA-mästerskapen i söndags på Wentworth. En stortävling som istället vanns av landsmannen Alex Norén. Är den färske världsåttan Norén nu "högsta hönset" på Stensons hemmaplan?
– Vi kan väl rota fram någon pokal (Open-pokalen) vi kan polera av om vi behöver bräckas tillbaka lite, säger Stenson med ett leende.
Stenson och Norén kommer att gå i samma boll under de två första dagarna av tävlingen (torsdag–fredag). Svenskduon får sällskap av fjolårsvinnaren Matthew Fitzpatrick, England.
– Alex har spelat fantastiskt det sista året. Han har vunnit fem gånger på Europatouren och det visar hur bra Alex har spelat. Kul att han har etablerat sig i den högre delen av världsrankingen. Det är spännande att följa.

FAKTA

Henrik Stenson


Född: 5 april 1976 i Göteborg.
Bor: Lake Nona, Orlando, Florida.
Familj: Frun Emma, barnen Alice, Lisa och Karl.
Världsranking: 5.
Största meriter: Seger i British Open 2016, OS-silver i Rio de Janeiro 2016, totalseger i Fedex cup (2013), Race to Dubai 2013 och 2016, Ryder Cup 2006 och 2014, 9 segrar på Europatouren, 4 segrar på PGA-touren.
Övrigt: Tilldelades bragdguldet 2016 för vinsten i British Open – den första svenska herrspelaren som vunnit en majortävling i golf. Vann Jerringpriset 2013.

Stensons facit i hemmatävlingen

Henrik Stensons facit i den svenska Europatourtävlingen genom åren:
2016: 4.
2015: 13:e
2014: 5
2013: Deltog ej.
2012: Deltog ej.
2011: Missad kvalgräns
2010: Deltog ej.
2009: 73
2008: Deltog ej.
2007: Deltog ej.
2006: Deltog ej.
2005: 2
2004: 2
2003: 24
2002: Missad kvalgräns
2001: 80
2000: 11
1999: 30

Stensons säsong 2016

British Open-seger
Stenson skrev historia som förste svenske herrgolfare att vinna en majortävling. Duellen under slutronden mot amerikanen Phil Mickelson är redan en klassiker. Spelarna pressade varandra till drömgolf på Royal Troon och Stensons segerresultat, 20 slag under par, är det lägsta i tävlingens historia.
OS-silver
Stenson fick med sig en historisk silvermedalj när golfen var med i OS för första gången i modern tid. Det kunde ha blivit guld i Rio, men några misstag på sluthålen bäddade för britten Justin Rose.
Etta i Europa
Stenson hade greppet om förstaplatsen inför finaltävlingen i Dubai – och det släppte han aldrig. Med åtta birdies sista dagen säkrade han sin andra totalseger på Europatouren. Den första kom 2013.