Ekwall ska OS-jobba: ”Inte så jävla förtjust i snö”

avMalin Wahlberg, Per Bohman

SPORTBLADET

Patrick Ekwall har ett nytt jobb.

Tv-profilen är klar för Discovery – och ska arbeta med vinter-OS.

– Men jag är inte så jävla förtjust i snö, säger 51-åringen.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYR N

Så mycket tjänar Patrick Ekwall och övriga tv-sportkändisar


I september förra året tvingades Patrick Ekwall lämna TV4 efter 23 år. Sedan dess har tv-profilen jobbat för ett spelbolag. Men nu är Ekwall snart tillbaka i rutan.

Discovery Networks Sweden, som har rättigheterna för OS från och med 2018, har värvat 51-åringen.

– Patrick är ju väldigt duktigt på det han gör. Han tillhör det bästa i Sverige och är en erfaren och duktig journalist och sådana har vi alltid nytta av, inte minst med tanke på OS. Han går rakt in i det laget, säger Discovery Networks Swedens sportchef Emir Osmanbegovic.

”En fri roll på mittfältet”

Ekwall kommer att bevaka vinter-OS i Pyeongchang på plats.

– Han kommer att få en reporterroll, en fri roll på mittfältet, och rapportera live från olika arenor, säger Osmanbegovic.

Patrick Ekwall är förstås glad över beskedet.

– Det här var inget som jag hade förväntat mig. Jag tänkte att jag var så vansinnigt förknippad med TV4 efter alla år där. Jag var rädd att de andra kanalerna skulle avstå och inte ta in mig. Så på det viset är jag både glad och tacksam. Det ska bli skitkul att få göra direktsänd tv från stora evenemang igen.

”Inte så jävla förtjust i snö”

Men vad kan du om vinteridrott, Ekwall?

– Jag fattar vad du menar. Men jag var faktiskt hockeyreporter i många år för fyran. Jag har varit på alpina VM. Särskilt på den tiden som jag var mer allmän nyhetsreporter på kanalen bevakade jag en del vinteridrott. Till och med bandy-VM! Det är mest på senare år som det mest har blivit fotboll, friidrott och handboll.

Ekwall fortsätter resonemanget.

– Och på Gunde Svans tid så skrev jag till och med om vintersport. Så jag är inte helt jävla lost. Men jag är inte så jävla förtjust i snö, säger Ekwall och garvar innan han fortsätter:

– Framför allt ska det bli kul att göra något nytt. Det är fan roligt att göra nya grejer. Särskilt när man är så här gammal som jag är.

”Går inte att gräva ner sig i det gamla”

Men veteranreporter inser förstås att han inte är någon expert på alpint, ishockey och curling.

– Men jag kan svara på vem som är vårt största guldhopp: Sandra Näslund. Hon var nämligen med i mitt program. Så lite koll har jag. Det är coolt med nya lite nya sporterna (skicross), eller de är nya om man jämför med Hedenhös.

”Är man över 50 så...”

Ekwall blev som bekant petad av TV4 förra året och har sedan dess jobbat för ett spelbolag och sitt eget tv-program Ekwall Show. Men han försöker att glömma det tråkiga avskedet från arbetsplatsen han jobbade för i över 20 år.

– Det går inte att gräva ner sig i det gamla. Visst var det jobbigt då, men man kan inte gå runt att tänka på det. Då lir man knäppt. Och egentligen är det inte så konstigt att de andra kanalerna inte hörde av sig direkt eftersom jag var så förknippad med TV4. Är man dessutom över 50 år – och man – så ramlar det inte erbjudanden över en.

Känns det här som en revansch för dig efter avslutet hos TV4?

– Nej. Absolut inte. Helt ärligt så resonerar jag inte i sådana termer. Det ska bara bli förbannat kul och det är inget bullshit från ett pressmeddelande utan sanningen.

Discovery har ett stort antal fotbollsrättigheter, men Ekwall vet ännu inte om det blir en fortsättning efter OS.

– Men man hoppas förstås att det blir mer.

FOTNOT: Den olympiska elden i Pyeongchang tänds den 9 februari 2018 och spelen kommer att sändas dygnet runt i Kanal 5 samt i Kanal 9, Eurosport 1, Eurosport 2 och digitalt på Eurosport Player.

ARTIKELN HANDLAR OM