"Ryska staten våldtar idrotten"

Foto: SVT
SPORTBLADET

Tusen ryssar uppges ha varit inblandade i en omfattande dopningshärva.

SVT:s expert Anders Blomquist liknar komplotten vid sexuella övergrepp på sporten.

– Ryska statsapparaten ger sig på idrotten och våldtar den fullständigt, säger han.

Förra veckan kom McLaren-rapporten som pekade på ett utbrett ryskt fusk under flera år. Uppåt tusen ryssar i mängder av sporter uppgavs ha varit involverade och enligt Expressens uppgifter är längdåkarna Alexander Legkov, Maksim Vylegsjanin och Nikita Kriukov tre av dem.

Än så länge är inga straff utdömda och inga idrottare bekräftat misstänkta. Osäkerheten på vem som ska klassas som fuskare är ohållbar, tycker SVT:s expert Anders Blomquist, som i Vinterstudion pratar om en våldtäkt på idrotten.

”Får inte dröja många dagar”

– Det är så orealistiskt och osannolikt så att man blir totalt galen när man tänker på det. Det i kontext till att det börjar läcka ut namn är extremet otillfredsställande för alla parter. Att några börjar hängas ut som fuskare fast vi inte riktigt vet om de är det, även om mycket talar för det, säger Blomquist och fortsätter:

– Det är inte okej att ett helt lag hängs ut och att åkare får vara med och tävla om de har varit med om en sådan komplott mot idrotten. Det här får inte dröja många dagar, timmar, sekunder. Det måste klargöras snabbt.