Alexander Legkov: Jag är ren och jag var ren

Foto: Bildbyrån / Erik Karlsson
SPORTBLADET

LA CLUSAZ. Direkt efter den andra McLaren-rapporten om statsstyrd rysk dopning vägrade OS-guldvinnaren Alexander Legkov att kommentera uppgifterna om att hans dopningsprov ska ha ändrats i efterhand.

Men inför tävlingarna i La Clusaz får Sportbladet en exklusiv intervju med den ryske stjärnan.

Ja, han går till och med så långt att han engagerar dubbla tolkar för att få fram sitt budskap tydligt:

– Jag är ren, jag var ren och jag vet att det här inte kommer att få några konsekvenser för mig.

Den första McLaren-rapporten i somras slog ner som en bomb, den andra delen som kom för en dryg vecka sedan gränsade till det ogreppbara.

Enligt rapporten ska över 1000 ryska idrottare varit inblandade i ett statsstyrt ryskt dopningsprogram med sikte på OS i London och OS på hemmaplan i Sotji. Positiva prover ska ha smugglats ut eller neutraliserats med salt och snabbkaffe och konspirationen har enligt rapporten förgreningar ända upp till idrottsminister Vitalij Mutko.

Internationella skidförbundet, FIS, har bekräftat att flera ryska längdskidåkare finns bland de idrottare vars prov ska ha mixtrats med, men än så länge har man inte namngivit någon.

En av dem som redan efter den första rapporten pekades ut var femmilsvinnaren på OS i Sotji, Alexander Legkov. Bara två dagar efter andra rapporten körde han in som femma på tremilen i Davos – och vägrade sedan gå genom mixed zone.

En knapp vecka senare träffar Sportbladet honom direkt efter träningen i franska La Clusaz där världscupen körs i helgen.

Vägrar först

Vi får också ett tydligt nej på vår intervjuförfrågan.

– Nej jag kommenterar inte. Jag förstår inte engelska, säger han och går vidare mot vallalastbilen.

Och visst Legkov pratar, precis som många lagkamrater, inte någon jättebra engelska men det låter mer som en undanflykt för att slippa svara på fler frågor.

Sen ropar någon.

På 40 meters avstånd vinkar Alexander Legkov till mig.

Han vill visst prata, men bara med stöd av tränaren Markus Cramers engelska översättning så att inget ska gå att missförstå. När han inte återfinns vid vallalastbilen går Legkov själv så långt att han letar rätt på en kom-radio för att ropa efter sin coach.

Medan vi letar efter Cramer på området snackar Legkov, på engelska, avslappnat om snöfattiga La Clusaz och hur han hellre sett att tävlingarna körts i Davos ännu en vecka och hur bra han trivs där i sitt andra hem.

Efter tio minuter hittar vi landslagstränare Markus Cramer och lagets tyskspråkige presschef. Frågor på engelska, översätts till tyska, översätts vidare till ryska – och tar sedan samma väg tillbaka.

Hur har du upplevt tiden efter den här andra McLaren-rapporten?

– Det är samma som den första rapporten i somras. Det här är inga nya uppgifter. I somras visade jag upp all träning jag gjorde under fyra år inför OS i Sotji, säger Legkov och fortsätter:

– Jag tror FIS har kollat på allt jag har sagt och nu undersöker de det här på bästa sätt. Jag tror att de kommer ta rätt beslut.

”Stor press på mig”

Hur har det här påverkat dig personligen, mentalt?

– Det är en stor press på mig, men jag vet sanningen. Jag är inte rädd för något.

Han pausar och spänner ögonen i mig och på ryska säger han:

– Jag är ren, jag var ren och jag vet att det att det här inte kommer att få några konsekvenser för mig

Jag vill fråga om varför det, enligt uppgift, ens funnits anledning att mixtra med proven i efterhand om han ändå var ren inför tävlingarna?

Men den frågan blir hängande i luften, Alexander Legkov har sagt sitt och lämnar intervjun lika snabbt som han jobbade hårt för att den skulle genomföras.

ARTIKELN HANDLAR OM