Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Holmlund har legat nedsövd hela julen

Läget oförändrat för svenska skicrosstjärnan

Publicerad 2016-12-27

Maximal otur försatte Anna Holmlund i koma.

Och den svenska skicrosstjärnan är fortsatt nedsövd.

– Läget är oförändrat, säger sportchefen Joar Båtelson till Sportbladet.

Åtta dagar har gått sedan den svenska skicrosstjärnan Anna Holmlund, 29, kraschade och slogs medvetslös under ett träningsåk i italienska Innichen den 19 december.

– En tredje datortomografi av hjärnan utförts och resultatet är tyvärr nedslående. Skador man inte kunnat se under tidigare undersökningar visar sig nu och de är dessvärre utbredda, sa landslagets läkare Jakob Swanberg dagen efter.

Varit nedsövd hela julen

Och 29-åringen är fortfarande kvar på sjukhuset i italienska Bolzano.

Där har Holmlund vårdats med respirator och varit försatt i koma över hela julhelgen.

– Vi kommer att gå ut med nästa information så fort vi har något nytt att kommunicera. Tills dess är läget oförändrat, säger sportchefen Joar Båtelson.

Samtidigt berättar norska kollegan Marte Gjefsen, som blev vittne till olyckan då hon var i samma träningsåk, att svenskan hade maximal otur i fallet.

– Anna hade otur och missade en dämpning i landningen och kom ur balans. Det var inte en speciellt svår del av backen och fallet såg inte heller så illa ut. Det är sådant som händer i vår sport men Anna hade maximal otur, säger Gjefsen till VG.

”Kan vara nedsövd så länge det behövs”

Även om läkarna släppt lite på narkoserna kan Holmlund vara nedsövd så länge det behövs.

– Det styr man utifrån hjärntrycket, vad röntgen visar och hur patienten reagerar när man släpper på sömnmedlen. Det är sällan någon hålls nedsövd mer än två veckor, men det förekommer, säger Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds Universitet och hjärnskadeforskare, till TT.

TT: Så det finns inga faror?

– Inte vad vi vet i dag. Det är bättre att hjärnan får vila. På en del center släpper de på sömnmedlen flera gånger per dag, men det varierar mycket beroende på lokala rutiner. Det är en känslig balansgång då det också kan vara farligt att släppa på sömnmedlen för tidigt.