”Det är svårt att leva upp till alla OS-guld”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Julia Svan avslutar karriären

Endast 24 år gammal väljer Julia Svan att avsluta elitkarriären.

Beslutet kommer efter flera säsonger som spolierats av skador och hälsoproblem.

– Jag tror pappa är stolt ändå, säger Svan till Expressen.

Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYR≈N
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Gunde med dottern Julia, bara två dagar gammal.

Redan i maj 2015 berättade Julia Svan om en osäker framtid i skidspåren. Efter att ha ådragit sig luftrörssjukdomen twar i 20-årsåldern fortsatte skidåkaren att drabbas av olika sjukdomsproblem.

”Bara gråtit hela tiden”

Nu väljer 24-åringen att ge upp karriären.

– Det känns som att jag har bearbetat det här ganska mycket. De första personerna jag pratade med om det här… då har jag bara gråtit hela tiden. Nu kan jag ändå prata om det utan att bryta ihop, säger Svan till Expressen.

Nu berättar Julia Svan också om hur arvet, och pressen som kom med det, efter pappa Gundes framgångar påverkat henne. Förväntningar som inte direkt minskade efter att hon var med och tog stafettguld i JVM 2013.

”Svårt att leva upp till alla OS-gulden”

– Ända sen jag var junior har jag fått frågor om det där, att jag är Gundes dotter, och jag har svarat: ”Nej, jag känner ingen press och det är inget speciellt.” Men nu börjar jag erkänna för mig själv att det faktiskt är så, att jag har extra ögon på mig och… det är svårt att bara tänka bort det och inte beröras av det. Jag tror nog att det påverkat mig mer än vad jag erkänt. Det är svårt att leva upp till alla de där OS- och VM-gulden.

Pappa Gunde ska samtidigt ha varit ett stort stöd när 24-åringen nu tvingas ge upp skidkarriären.

– Han stöttade mig och det gjorde mamma också, till fullo. De har ju varit med hela resan. Pappa sa att han själv inte hade hade fixat alla bakslag och problem som jag har haft. Han tycker att jag har kämpat nog. Jag tror att han är stolt ändå, säger Svan till Expressen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN