”Hoppas att SM-finalen får upprättelse”

Hälsingeklubbarna räknar med storpublik

avStefan Holm

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅ N
Hälsingelagen vill locka rekordmånga till Tele2 Arena.

Hälsingederby och SM-final i ett.

Då hoppas Edsbyn och Bollnäs på en rekordstor bandypublik i Tele2 Arena.

– Någon ska väl vara hundvakt. Annars tror jag att de flesta åker, säger Andreas Westh, Bollnäs lagkapten.

Det är bara tre mil mellan Edsbyn och Bollnäs, men för att se lördagens superderby måste supportrarna åka den tiodubbla sträckan. Det gör de så gärna. Tidigt under finaldagen rullar 50–60 bussar från Hälsingland med destination Tele2 Arena.

”Det är helt sjukt”

Få, om någon, vill missa den första hälsingefinalen sedan 1963, då Broberg besegrade ”Byn” med 3–1.

– Vi i supporterklubben har fyllt 15 bussar, varav två dubbeldäckare. Totalt blir det 30–35 bussar från Bollnäs. Det är få förunnat att få möta ärkerivalen i en final. Ja, det är helt sjukt. Under finalveckan har det varit bandy för hela slanten i Bollnäs. Även de som i vanliga fall inte pratar om bandy gör det nu, säger Anders Lindberg i Bollnäs Flames.

Bollnäs har inte vunnit SM-guld sedan 1956 och Edsbyn spelar sin första titelmatch sedan 2009.

– Vi ska åka dit och njuta och stötta. Förhoppningsvis får vi fira tillsammans med spelarna, men oavsett utgången är Edsbyn den stora vinnaren. Vi tippades bli sjua-åtta i serien, men blir tvåa och går till final när elitserien är bättre än någonsin, säger David Elofsson i Edsbyn Red Farmers.

Rejält publikras

Sedan flytten till Tele2 Arena har intresset för bandyfinalen minskat kraftigt. Endast 15 748 personer såg fjolårets uppgörelse mellan Västerås och Villa Lidköping. Det är den sämsta publiksiffran sedan 1995.

– Jag räknar med att det blir ett ganska bra tryck, säger Edsbyns Hans Andersson.

– Ja, det är en mäktig arena. Jag tror att det blir en kanonfinal och ett jäkla tryck, säger Bollnäs Andreas Westh.

Bajen lockade rekordpublik

Jocke Forslund, Bollnäs-tränaren, tror och hoppas att det kommer över 20 000 åskådare.

– Det är en anständig siffra. Det finns många hälsingebor som bor i Stockholm, så jag tror att det kommer bli en häftig inramning. Det är en av de viktiga bitarna, att vi bidrar till att SM-finalen reser sig igen. Jag hoppas att SM-finalen får upprättelse, säger han.

Tidernas publikrekord är från den första inomhusfinalen 2013, då 38 474 personer sökte sig till Friends Arena för att se Hammarby–Sandviken.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM