Succé i premiären för svenske föraren

Foto: Stefan Lindblad
Succé i premiären för svenske föraren Jonnie Lindberg
SPORTBLADET

Jonnie Lindberg tog sig till final i premiären

I fredags körde Jonnie Lindberg bilen för första gången.
I natt gjorde han succé i premiären.
– Det här var nog inte så tokigt ändå, säger han.

Den svenske dragracingföraren har vunnit det amerikanska mästerskapet i klassen Top Alcohol Funny Car två säsonger i rad, men i år har han valt en tuffare klass.
Han kör den tyngsta klassen Nitro Funny Car i NHRA och i helgen tävlade han för första gånger. Utan att egentligen har testat bilen körde han in som tia i kvalet.
– Jag har så mycket kvar att lära, säger Lindberg

Succé i premiären

Under söndagens eliminering fick han sedan möta kvalsjuan JR Todd och Lindberg skaffade sig ett försprång direkt i starten och vann omgången. I kvartsfinalen ställdes Lindberg sedan mot helgens snabbaste förare, Robert Hight, som också kom i väg bäst, men när Hight tappade fästet körde svensken om och tog sig till semifinal. Där mötte Lindberg Matt Hagans som varit obesegrad under 2017 och vann dubbla VM-titlar, 2011 och 2014. Hagans tog starten, men började sladda och svensken kunde avancera, köra om och köra till sig finalplatsen. Men i finalen tog det stop för svensken, där möte han legendaren John Force som vunnit 16 VM-titlar i klassen och Force tog sin 148:e turneringsseger.

— Jag var ordentligt sur direkt efter att jag förlorat finalen, jag är ju en riktig vinnarskalle, säger Jonnie Lindberg.

– Men nu börjar det sjunka in lite mer, och det här var nog inte så tokigt ändå.

Tvåa i USA - utan tester

Svensken tog licens för den tyngre klassen direkt efter mästerskapssegern i höstas och har inte hunnit testköra den nya bilen ordentligt inför premiären.

– Jag har kört nu totalt 11 rundor i den här typen av bil. Dom som jag mött har kört flera hundra gånger om inte till och med något tusental rundor.

Efter andraplatsen i premiären stannar svensken nu kvar på banan i Florida för att skaffa sig ännu fler erfarenheter inför framtiden.

– Vi stannar kvar på banan, för att testköra lite och försöka hitta lite mer fart i bilen, säger Lindberg.

– Det ser jag verkligen fram emot.

ARTIKELN HANDLAR OM