Östersund klart för cupfinal

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Fjolårets charmlag i allsvenskan är klart för sin första cupfinal.

Östersunds FK slog ut BK Häcken i semifinalen med 3-1.

Efteråt gladdes lagkaptenen Brwa Nouri åt tårarna i fansens ögon, men skämdes en aning för lagets spel.

– Jag förespråkar inte det, men vi skulle ta oss till final, säger han.

Det var en cupsemi med hög intensitet och riktigt tuffa – ibland på gränsen till fula – närkamper och en del gruff mellan spelarna.

I andra halvlek fick Häckens spelare lugna ner sin lagkamrat Alexander Farnerud som ilsknade till rejält efter en situation.

Men när känslorna svalnat stod det 1–3 på scoreboard.

Östersund, som tog allsvenskan med storm förra året, är klart för final i Svenska cupen. Hur stort det var förstod Brwa Nouri när han jublade med de tillresta fansen.

– Det var fantastisk. Jag såg tårar från publiken i dag. Jag såg en tjej som grät. Det ger oss mycket, säger han innan han påpekar:

– Vi är väldigt glada och nöjda över vägen så långt. Men jag vill inte säga för mycket för vi har inte vunnit finalen...

”Vi är färska i det här”

Samtidigt ursäktade lagkaptenen på eget bevåg spelet som Östersund presterade. Laget var tillbakapressat och kunde inte hålla i sitt passningsspel.

– Vi är färska i det här, nio gånger av tio gånger handlar det om för oss, eller för mig, att spela attraktiv fotboll och därmed vinna matcher. Men en av tio gånger får vi göra sådana här matcher också. Vi har en stämpel på oss att vi spelar fint och det är det som vi försöker göra hela tiden. Däremot det finns en anledning till att vi inte gör det i dag, säger han och utvecklar:

– Vi möter ett bra lag, de har en plan att spela högt och gör det svårt för oss att etablera spel. Vi är ganska nya i det här, men vi kan nog lära oss i framtida stora matcher hur vi kan vara oss själva lite mer.

Vad stör dig mest?

– Det som retar mig är att vi inte dominerade som vi brukar i bollinnehav....

Östersund öppnade målskyttet tidigt i matchen, redan i den sjätte minuten. Tom Pettersson, som gick på främre ytan, nickade enkelt in en hörna från höger.

– Jag var väldigt förvånad, det var bara att tacka och ta emot, säger Tom Pettersson.

Gästerna fortsatte att prägla matchen med ett fysiskt men samtidigt effektivt spel.

2-0 kom efter att Johan Bertilsson sprintat loss på vänsterkanten, spelat snett inåt bakåt till Saman Ghoddos som distinkt kunde placera 2-0 efter en halvtimma. En rimlig invändning mot det målet var tröjdragningen från Johan Bertilssons sida som hjälpte honom att komma loss från Joel Andersson.

Häckens replik kom snabbt.

2-1 genom Alhassan Kamara efter inlägg av Alexander Farnerud.

Tog över stundtals

I andra halvlek tog BK Häcken över spelet stundtals. Dock utan att skapa så många riktigt heta chanser. Laget fastnade ofta på ett tajt försvarsspel och när man valde att lyfta långt underlättade det för Östersund.

Häcken – som vann cupen förra året – låg på hela vägen in i mål och jagade en kvittering med ett par fina möjligheter, men Östersund redde ut det.

– Vi sorterade ut en väldigt svår period för oss där, säger tränaren Graham Potter.

Men det var Östersund som, satte punkt med en kontring och avslut enligt skolboken av Saman Ghoddos som fick en passning i straffområdet av inhoppande Salisu Gero.

– Kval till Europa och en titel hade varit det största som hade hänt klubben. Det är såklart sjukt stort. Det är en ung klubb och det har gått snabbt. Samtidigt har vi inte vunnit något ännu, det är inte avslutat något ännu, säger Tom Pettersson.

Östersund möter vinnaren mellan IFK Norrköping och Brommapojkarna, som spelar semifinal under söndagen.

Finalen spelas den 13 april. Där väntar, för ÖFK, vinnaren mellan IFK Norrköping och Brommapojkarna, som möte 18.30 på söndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM