Laura Muir EM-drottning

Laura Muir.
Laura Muir.

BELGRAD. Brittiskan Laura Muir är inne-EM:s drottning.

Efter att ha vunnit 1500 meter på lördagen följde hon upp med en ny överlägsen seger på 3000.

Den 23-åriga skotskan satte dessutom nya mästerskapsrekord på båda sträckorna, i ett inne-EM där hon startade med att kvala på både 1500 och 3000 meter på fredagen.

Ett stenhårt program.

Skotskan fick dessutom springa ett ärevarv efter den här segern. Då hon vann 1500 meter på på lördagen försökte en kvinnlig funktionär stoppa henne tre gånger, men Muir slet sig till sist loss och gjorde sitt segervarv.

”Tänkte inte ge mig”

En av EM:s mest omtalade scener på sociala medier.

– Ja, jag fick verkligen slita för det där ärevarvet. Hon sa att det inte fanns tid, men jag tänkte inte ge mig. Inte när jag skulle springa mitt livs första ärevarv, sa skotskan själv.

Här i inne-EM har hon tagit sina två första mästerskapsguld och som hon springer just nu är hon redan en av favoriterna inför sommarens VM i London. Hon har redan satt tre nya europarekord inomhus i vinter.

Tungt för Fougberg

Ett gigantiskt genombrott för 23-åringen som samtidigt pluggar till veterinär.

För Charlotta Fougberg gick det sämre. Hon startade friskt, men sjönk som en sten genom fältet för att till slut bli sist av alla. Där var det tomt i tanken i finalen.

Även Elin Östlund har sprungit färdigt för idag, då hon åkte ut i semifinalen på 60 meter. Hennes 7.42 räckte inte långt.

Jonas Leanderson blev femma i finalen på 3000 meter, efter ett välidgt ryckigt lopp där han hamnade i värsta trängseln flera gånger och åkte som en jojo i startfältet. Det sög den kraft svensken behövt på slutet.

I samma lopp tog Norge sin första medalj i inne-EM, då Henrik Ingebrigtsen sprrang in på en silverplats med tiden 8:00.93. Vann gjorde spanjoren Adel Mechaal på 8:00.60. Leandersons tid blev 8:03.91.

Sist i mål i inne-EM vara svenske sjukamparen Fredrik Samuelsson som blev femma efter ett nytt personligt rekord på 6 015 poäng. Gott så.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.