Johaug överlägsen i sprintkvalet

avAnna Rydén, Erik Karlsson, Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

ÅRE/STOCKHOLM. Therese Johaug imponerade stort i sprintkvalet.

Banan kallas för den tyngsta som någonsin körts i världscupen, något som passar norskan perfekt.

I mål är den suveräna Johaug över fyra sekunder före tvåan.

Det var på förhand stora diskussioner om Åres sprint var en sprint eller något annat. Bland annat Linn Svahn gick ut och pekade på Therese Johaug som trolig vinnare.

Och när resultatlistan summerades efter kvalet stod Therese Johaug som överlägsen vinnare. Johaug som annars brukar ha stora problem att hänga med i finalheaten.

Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Johaug har varit stark i backar.

”Kommer kosta mycket”

– Det var väldigt märkligt, tycker inte man kan kalla det en sprint. Man kan kalla det en lång jävla backe, säger Anna Dyvik som kom i mål som 44:a, 18 sekunder efter Johaug.

Kommer någon att kunna slå Johaug i dag?

– Nej tror inte det. Det kommer nog bli ganska ojämna heat, det är väl om någon sparat sig i prologen… Det kommer kosta mycket att gå till final, säger hon till Sportbladet.

Fyra svenskor tog sig vidare till eftermiddagens finaler. Linn Svahn som fyra, Jonna Sundling som 10:a, Ebba Andersson 15:e och Charlotte Kalla som 27:a.

På herrsidan var det mer sprintfokus på toppstriden där Johannes Hösflot Kläbo var klart snabbast före landsmännen Pål Golberg och Erik Valnes. Men bland de ovana sprintkvalarna hittar vi fjortondeplacerade Martin Johnsrud Sundby. Viktor Thorn, 19:e och Martin Bergström, 29:e, var enda svenskarna att ta sig tillbaka.

”Konstigaste jag har sett”

Jens Burman slutade 39:a och var frågande till den här sprintformen.

– Ja, sprint och sprint... det var väl mest en lång backe. Det var väldigt speciellt, säger han.

Vad säger du om konceptet?

– Det var väldigt jobbigt, men det var det ju så klart för alla. Jag tycker inte man kan kalla det för sprint, det är den konstigaste sprintbanan jag har sett. Den gynnar helt klart distansåkare, säger Burman.

Karl-Johan Westberg var irriterad.

– Katastrof att någon sitter och bestämmer att det ska vara en sådan etapp i världscupen. I år är det tre skejtsprintar som är min specialitet; Lenzerheide, Dresden och den här. Helt olika saker.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM