Krafth efter skandalen: ”Rasism ska inte få existera”

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Amiens lagkapten utsattes för rasistiska påhopp i mötet med Dijon.

Matchen fick tillfälligt avbrytas.

- Det är sjukt trist. Det är 2019 och att man håller på så…, säger lagkamraten Emil Krafth till Fotbollskanalen.

De tråkiga scenerna utspelade sig i Ligue 1-mötet mellan Dijon och Amiens under fredagskvällen.

Gästernas lagkapten Prince-Desir Gouano fick motta rasistiska tillrop från läktarplats. Matchen avbröts i fem minuter innan den kunde återupptas.

”Spelarna kommer att återuppta matchen men sluta spela om det fortsätter. Vi vill rikta vårt fulla stöd till vår kapten Prince Gouano. Rasism har ingen plats på en fotbollsarena”, skrev Amiens på Twitter i samband med avbrottet, enligt nyhetsbyrån AP.

”Det är oacceptabelt”

Den svenske landslagsmannen Emil Krafth spelade för start i Amiens och berättar för Fotbollskanalen om händelsen.

– Först förstod jag inte vad som hände för han sprang till domaren och alla gick av planen. Sedan fick jag reda på att det var någon eller några på läktaren som gjort apljud till honom. Han ville markera och gjorde det väldigt tydligt. Han ville inte spela vidare. Sedan tog de beslutet att vi skulle fullfölja matchen i vilket fall. Det som jag hört här efter är att man fått tag i den eller de personerna som gjorde det. Han såg vilka det var som gjorde det och kunde känna igen dem när de visade foton, säger Krafth till sajten.

Gouano själv uttalade sig i tv-kanalen Bein Sports efteråt.

– Vi lever på 2000-talet. Det är oaccaptabelt. Jag vill framföra ett budskap som är kärlek, det är allt, säger han enligt Fotbollskanalen.

”Rasism ska inte existera”

Emil Krafth har även spelat för Bologna i Serie A och säger att det drabbat både med- och motspelare under hans tid i Italien också.

– Det är sjukt trist. Det är 2019 och att man håller på så… Jag tycker inte att rasism ska existera. Alla människor är lika mycket värda oavsett om du är svart eller vit eller vilken religion du har. Det är bara grymt tråkigt när det händer och väldigt respektlöst, säger han.

Enligt AP bekräftar den franska ligan i ett uttalande att en skyldig har identifierats.

”Den disciplinära kommittén kommer att motta anmälan. I kväll har Dijon lyckats identifiera förövaren bakom de rasistiska förolämpningarna och personen greps senare”.

Matchen slutade 0–0.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN