Ny finalbesvikelse för Williams – supertalangen vann

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Tre raka grandslam-finalförluster.

I årets US Open blev det en fjärde – även om hon föll med flaggan i topp mot kanadensiska supertalangen Bianca Andreescu (3–6, 5–7).

– Det var fantastisk tennis där ute, jag önskar bara jag kunde varit bättre, säger Serena Williams efter ännu en finalbesvikelse.

Den amerikanska tennisikonen Serena Williams tog sin senaste grandslam-titel, den 23:e i ordningen, på Australian Open 2017.

Sedan dess har hon hunnit föda barn, komma tillbaka på banan efter barnafödandet, och därefter klättrat upp till toppen av världseliten igen.

Eller ja, inte hela vägen till den absoluta toppen.

Hennes första grandslam-final efter den i Australien 2017, i Wimbledon 2018 mot Angelique Kerber förlorades.

Likaså US Open-finalen 2018 mot Naomi Osaka (under tårdrypande former) samt Wimbledonfinalen tidigare i år mot Simona Halep.

Nu, i årets US Open-final mot den 19-åriga supertalangen Bianca Andreescu, hade hon chansen ännu en gång att ta den där efterlängtade, 24:e grandslam-titeln.

Det slutade dock med en ny finalbesvikelse för den 37-åriga megastjärnan.

Två raka brejk

Kanadensiskan Andreescu, i sin första grandslam-final i karriären, var skoningslös mot sin nästan dubbelt så gamla motståndare. Första set vanns med 6–3, och i det andra gick 19-åringen upp i en 5–1-ledning med matchboll mot en Williams som led av både upprepade dubbelfel och unforced errors.

Sedan hände det oväntade.

Williams räddade matchbollen och tog hem ett brejkgame. Och ett till – dessutom blankt.

Hastigt och oväntat hade veteranen hämtat upp 1–5 till 5–5, och publiken på Arthur Ashe Stadium i Flushing Meadows ställde sig upp för att ge sina ovationer.

– Jag kämpade bara. Jag försökte bara få vara där ute ett tag till. Fansens stöd fick mig att kämpa lite mer, gjorde mig lite bättre. Jag är så tacksam för det, säger Williams efter matchen.

Höll nerverna i styr

Det var dock ingen segerintervju för amerikanskan.

Tonåriga Andreescu, som inte ens kvalade in till huvudturneringen för blott ett år sedan, höll ihop nerverna efter sin motståndares upphämtning, tog hem nästkommande game till en 6–5-ledning, och följde upp med ett matchavgörande brejk.

Bianca Andreescu kunde knyta näven, krama om sin motståndare, sjunka ner på den blåa hardcourten och med tårar i ögonen konstatera att hon numer kan kalla sig själv en grandslam-mästare. Som första kanadensiska någonsin.

– Det är så svårt att beskriva med ord. Jag är så tacksam och känner mig lyckligt lottad. Det här året är en dröm som besannas, säger Andreescu i segerintervjun.

”Så stolt”

Serena Williams gjorde sin första segerintervju efter en grandslam-titel på samma plats 1999 – för 20 år sedan.

– Jag är så stolt. Jag har kämpat. Det är inte enkelt att vara i den här sporten i 20 år, säger Williams och fortsätter:

– Mitt team har varit så stöttande under alla upp- och ned, ned, ned, ned och nedgångar. Haha. Det måste ju gå uppåt snart igen.

När det väl går uppåt så ligger titel nummer 24 där och väntar – fortsatt.

Publicerad: