Duplantis får Victoriastipendiet

Armand ”Mondo” Duplantis tilldelas Victoriastipendiet 2020.

Den svenske stavhopparen slog dubbla världsrekord inom en vecka tidigare i år.

– Det är en stor ära för mig att ta emot Victoriapriset, att vara en bland de andra stora svenska idrottarna som har tilldelats det tidigare år känns fantastiskt, säger 20-åringen.

Det var den 8 februari som Armand Duplantis slog Renaud Lavillenies sex år gamla världsrekord på 6,16 meter med ett hopp på 6,17 i polska Torun.

Exakt en vecka senare, den 15 februari, slog han sitt eget nysatta världsrekord med ett hopp på 6,18 vid inomhustävlingar i Glasgow i Skottland.

Armand Duplantis har tillbringat den senaste tiden hemma i Lafayette i Lousiana, i helgen kom han till Uppsala för utomhussäsongen som är på väg att starta.

Armand Duplantis firas på Skavsta flygplats efter sitt första världsrekord.
Armand Duplantis firas på Skavsta flygplats efter sitt första världsrekord.

Hoppar i Oslo

På torsdag avgörs Impossible Games i Oslo, där Armand Duplantis ställs mot norrmännen Sondre Guttormsen och Pål Haugen Lillefosse samt fransmannen Renaud Lavillenie som ska hoppa hemma i sin trädgård i Pérignat-lès-Sarliève.

Victoriastipendiet har delats ut årligen sedan 1979, priset delas ut av Kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten i Borgholm på Öland den 14 juli (konserten kommer i år att genomföras utan publik på plats).

De tre senaste åren har stipendiet delats ut till skidskytten Hanna Öberg, skidåkaren Stina Nilsson och cyklisten Jenny Rissveds.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.