Malin Baryard Johnsson: Jag har kioskuppdrag som alla andra

avStefan Holm

Publicerad:
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

För ryttarstjärnan Malin Baryard Johnsson har barnen aldrig varit ett hinder.

44-åringen siktar på sitt femte OS men först ska hon och superstoet H&M Indiana visa upp sig på Friends arena.

– Det kan vara den bästa häst jag någonsin haft, säger den tävlande sportchefen inför Sweden International Horse Show.

Malin Baryard Johnsson har sett en stor del av världen från hästryggen i år också. Amsterdam–Villach–Paris–Kronenberg–Mexico City–Miami–Madrid–Hamburg–Stockholm–Paris–Falsterbo–London–Rotterdam–New York–Peking.

När Sportbladet når östgötskan som varit ett med svensk ridsport sedan genombrottet i Scandinavium 1996 befinner hon sig i Prag. Hon har tävlat färdigt och maken Henrik och sönerna Alvar, 14, och Ed, 10, är på väg till den Moldau-kluvna miljonstaden för att få till något slags tjeckiskt fredagsmys.

Står i kiosken som handbollsmamma

Det händer att medlemmarna i familjen Baryard Johnsson träffas hemma också, på Jonstorps gård utanför Norrköping. Tävlingsschemat kan framstå som intensivt men Malin Baryard Johnsson har dragit ner på tävlandet för att få mer tid med de som står henne närmast.

– Jag är inte lika sugen på att packa väskan, har rutin och behöver inte tävla hela tiden för att hålla mig på tå. Jag kan välja de största tävlingarna och ändå hålla mig kvar på rankningen. Det är perfekt och jag är tacksam att det funkar. Förr tävlade jag tre helger i månaden, nu är det en till två. Jag vill vara handbollsmamma också. Ja, jag har kioskuppdrag som alla andra.

Vad säger folk när du och Henrik står bakom disken?

– Ah, det är inget konstigt. Vi är rätt vanliga. Vi är som alla andra, försäkrar Malin Baryard Johnsson.

”Det får barnen avgöra...”

Äldste sonen Alvar spelar handboll för Norrköpings HK men har ett OS-silver i hoppning på meritlistan. Ja, han låg i mammas mage när Sverige blev tvåa i lagtävlingen i Aten 2004.

Han föddes i februari året därpå och Malin har förstås berättat om bragden.

– Han är väldigt stolt över det men nu är hans handbollskarriär viktigare än min ridning. Lillebror är med lite oftare, har börjat rida lite grand och tycker det är jätteroligt. Han spelar handboll och fotboll men är en multiartist och har gjort ett par träningstävlingar. Båda blir jätteglada och väldigt stolta när det går bra för mig och lite tjuriga när hästen river.

Malin Baryard Johnsson hade inga planer på att avsluta sin elitsatsning bara för att hon blev mamma och den inställningen var oförändrad när Ed föddes 2009.

– Supermamma? Ja, eller superryttare. Hur jag är som mamma får barnen avgöra. För mig var det ingen tvekan om att fortsätta. Jag hade mina hästar och sponsorer och ryttare kan hålla på så länge, vilket är en fördel i min sport. Det var inget konstigt. Jag hade bara ett kort avbrott.

”Det har inte gjort mig sämre”

Är det många tjejer inom ridsporten som har blivit mammor och sedan försvunnit?

– Nej, egentligen inte. Några kvinnor har försvunnit men jag tror inte att det har med barnen att göra. Det är andra skäl.

Har mammarollen gett dig distans till sporten?

– Absolut. Det finns något som är viktigare än just den där vinsten och har det inte gått bra är det lättare att sopa bort besvikelsen när man kommer ut från banan och ringer hem.

Har mammarollen gjort dig till en bättre ryttare?

– Det är möjligt. Den har inte gjort mig sämre. Nackdelen med att bli mamma kanske kan vara att man tappar lite av den vilja och hunger som krävs för att vara elitidrottare på högsta nivå men det har, 15 år senare, bevisligen inte drabbat mig.

Vad betyder det att barnens mormor och morfar bor på samma gård?

– Väldigt, väldigt mycket. Henrik jobbar också mycket så utan mamma och pappa hade det inte gått. Eller... På något sätt hade vi löst det, men det hade sett annorlunda ut.

Hur länge kan du se dig hålla på?

– Så länge jag har så här fantastiska hästar. Det är det allt hänger på. Att få en bra häst, fila på detaljer och göra dem ännu bättre är det som motiverar mig.

Stjärnglans på Friends Arena

Samtidigt som Malin Baryard Johnsson är ute i världen och tävlar lockar hon deltagare till Sweden International Horse Show, som avgörs på Friends arena 28 november–1 december.

Hon har fungerat som sportchef sedan 2014 och är nöjd med årets deltagarlista. Den svenska eliten är på plats och Angelica Augustsson Zanotelli, som blev mamma tidigare i år, och Alexander Zetterman gör comeback på den stora scenen.

Bland de tio utländska inslagen i hopptävlingen märks ryttare som Ben Maher, Kevin Staut, Darragh Kenny och Jessica Springsteen, dotter till en viss Bruce Springsteen.

– Det är återigen ett extremt bra startfält. Alla ryttare är i storform och kan vinna. Tyvärr måste jag tacka nej till många ryttare som vill komma men det är ett angenämt problem, säger Malin Baryard Johnsson. 

Hon ska tävla med H&M Indiana och samma häst som ska ta henne till de olympiska spelen i Tokyo, som blir hennes femte OS. Malin är lyrisk när hon pratar om det elvaåriga stoet.

– Sett till åldern ligger OS perfekt i tiden så det blir väldigt spännande. Det kan vara den bästa häst jag någonsin haft, vill jag säga. Det går aldrig ta framgångarna från ”Flippan” men sporten är helt annorlunda i dag. Det är bra mycket tuffare med fler stora tävlingar och mycket mer pengar, säger Malin Baryard Johnsson.

Publicerad: