Utförde experiment på Nikes huvudkontor

Mejlen avslöjar: Alberto Salazar rapporterade resultaten från dopningsexperiment till Nikes president Mark Parker

Experimenten med dopning som fått friidrottstränaren Alberto Salazar avstängd i fyra år kopplas nu direkt till skojätten Nike.

Enligt mejlväxlingar i antidopningsbyrån Usadas utredning genomfördes experiment på Nikes huvudkontor och resultaten rapporterades till Nike-presidenten Mark Parker.

– Mark Parker hade ingen aning om att testerna bröt mot någon regel, säger klädjätten i ett uttalande enligt New York Times.

Nike Oregon Project grundades av Nike 2001 och finansieras än i dag av klädjätten. Förhoppningen är att löparcentret, under ledning av ikonen Alberto Salazar, ska lyfta amerikaner till världseliten i långdistanslöpning.

Nu är Salazar och kollegan Jeffrey Brown avstängda från idrotten i fyra år för dopningsbrott. Än mer besvärande för Nike är att skandalen nu dessutom kopplas direkt till högste chefen Mark Parker.

Experimenterade på sina söner

I mejlväxlingar mellan 2009 och 2011, som publicerats av New York Times, informerar Salazar Nike-chefen Parker om sina medicinska försök med manliga könshormonet testosteron och preparatet L-karnitin. Att ta testosteron är förbjudet enligt dopningsreglerna och för att tillförsel av L-karnitin, som hjälper till att omvandla fett till energi, ska bli prestationshöjande krävs infusion på ett sätt som även det är regelvidrigt.

Salazar.
Salazar.

I ett av mejlen från 2009, som är en del av antidopningsbyrån Usadas utredning, berättar Salazar för Parker om hur han testar en gel med testosteron på sina två söner för att se hur stora mängder som krävs för att medlet ska ge utslag i ett dopningstest.

”Vi måste kunna säkerställa den minsta mängd av gel som skulle kunna skapa ett problem”, skrev Salazar enligt New York Times varpå Parker svarade:

”Det ska bli intressant att veta minsta mängden av manligt könshormon som krävs för att skapa ett positivt test”.

Enligt Wall Street Journal genomfördes minst ett av testerna med testosteron i lokaler på Nikes eget huvudkontor i Oregon.

”Bara tanken gör mig äcklad”

I ett uttalande säger en talesperson för Nike till New York Times att testerna utfördes för att Alberto Salazar var orolig att någon skulle kunna kladda teststerongel på hans aktiva för att på så sätt utlösa ett positivt dopningsprov. Något som även ska ha skrämt Mark Parker.

– Mark var chockad över att det skulle kunna hända och med tanke på Marks egen kärlek till löpning så rapporterade Dr. Brown och Alberto sina slutsatser till Mark. Mark Parker hade ingen aning om att testerna bröt mot någon regel, eftersom en professionell läkare var inblandad. Dessutom uppfattade Mark det som att Alberto försökte skydda sina aktiva från dopning, säger talespersonen.

Andra mejl visar också hur Salazar rapporterade testresultat på L-karnitin, som utfördes på centrets egen forskare Steve Magness, direkt till Parker. I en av mejlväxlingarna kring testerna 2011 fanns även cykellegendaren Armstrongs namn med i mejlslingan. Amerikanen hade då slutat med cykel men inlett en satsning på triathlon, sponsrad av Nike och med Alberto Salazar som rådgivare.

”Gör mig äcklad”

2012 stängdes Armstrong sedan av på livstid för omfattande dopningsbrott.

Talespersonen för Nike uppger för New York Times att företaget redan tidigare utrett Salazar men kommit fram till att tränaren inte brutit mot några regler. Under Usadas utredning mot 61-åringen har företaget sedan finansierat tränarens rättsliga hjälp.

Parker ska själv ha mejlat sina anställda på Nike under tisdagen för att bemöta anklagelserna.

”Nike har aldrig någonsin deltagit i något försök till systematisk dopning. Bara tanken på det gör mig äcklad”, skriver Parker.

Dopningsskandalen lägger nu en ny skugga över skomärket, som tidigare sponsrat fuskande idrottare som nämnde Lance Armstrong och tidigare sprintdrottningen Marion Jones.

Amerikanska medeldistanslöparen Jenny Simpson menar också att alla känt till att allt inte stått rätt till vid företagets löparcenter i Oregon.

– Allt som vet någonting om den här idrotten vet att det legat en mörk skugga, ett mörkt moln, över den träningsgruppen. Så jag kan inte förstå varför någon väljer att vara en del av den gruppen. De som är chockade nu har ingen insyn i sporten, säger Simpson och menar att Salazar borde bli avstängd på livstid.

Alberto Salazar nekar till dopningsbrott och kommer att överklaga Usadas dom. Nike har redan meddelat att tränaren har deras fulla stöd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.