”Jag får ta över efter Pillan och Maria”

För första gången på 15 år drar världscupen igång utan Frida Hansdotter på startlinjen. 

För Sportbladet berättar hon nu om det nya livet som skidpensionär.  

– Jag var beredd på att det skulle kännas tomt, men jag har känt tvärtom, säger 33-åringen. 

Frida Hansdotter har varit Sveriges stora alpina stjärna sedan Anja Pärson slutade. Men efter 34 pallplatser i världscupen, tre VM-medaljer och ett OS-guld la 33-åringen skidorna på hyllan efter förra säsongen. 

Än så länge har hon inte ångrat beslutet en sekund.

– Jag beredd på att det skulle kännas tomt, men jag har känt tvärtom. Jag älskar skidåkning och att tävla men jag känner mig klar med hela paketet. Jag vet vad som krävs för att vara i absoluta toppen och jag har uppnått mina drömmar.

”Har fullt upp”

Hansdotter har dock inte varvat ner sedan karriären tog slut. 

– Jag tänkte att det skulle finns jättemycket tid i det här nya pensionärslivet, men dagarna bara rullar på, säger hon och fortsätter: 

– Jag har fullt upp. Men det är för att jag själv väljer det. Det jag har sagt nej till under 15 år för att jag måste träna och prioritera har jag kunnat säga ja till nu. Det känns kul att kunna ge tillbaka. 

Under hösten har hon fortsatt att jobba med sina sponsorer, hoppat in som coach för Europacuplaget och spelat in Mästarna Mästare. 

– Mästarnas Mästare är ett av mina favoritprogram. Speciellt att se de andras filmer och få en djupare inblick i deras karriär var fantastisk. Sedan var det intensiva dagar med mycket tävlande. Man har både fått glänsa och inse att det är många saker man inte är bra på... 

Vilket är det bästa minnet? 

– Vi hade en ledig dag och då åkte min grupp till en ö precis bredvid och åkte moppe där på ön. Det var lite otippat att man hade en semesterdag i Grekland med Kim Källström, Henrik Windstedt och Pernilla Johansson och Kenneth Hansen.

”Får ta över efter dem”

Många andra aktiva har efter karriären fortsatt som experter inom tv. Hansdotter har än så länge inte fått någon förfrågan och vill heller inte ha någon fast plats i Vinterstudion. 

– Det skulle vara jättekul att göra något inhopp, men jag har varit borta varenda helg hela vintern och det vill jag inte. Vinterstudion med ”Pillan” (Pernilla Wiberg) och Maria (Pietilä Holmner) gör ett fantastiskt jobb, så jag får väl ta över efter dem i så fall, säger hon. 

Tränarrollen är dock inget hon är sugen på. 

– Nej, det har jag sagt. Jag har rest 200 dagar om året och jag sätter mig inte i den sitsen nu. Sedan vet man inte i framtiden. Men jag är jättegärna med och delar med mig till de yngre om de vill ha hjälp. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.