Racingpanelen: Tror inte att Hamilton avgör på söndag

Av: Anna Andersson

Publicerad:

F1 kan avgöras i helgen - men ingen av experterna tror på Hamilton.

Denna helg.

I racingpanelen svarar Sportbladets Anna Andersson och Viasat Motors Janne Blomqvist på veckans hetaste snackisar

Vinner Lewis Hamilton VM-titeln redan på söndag?

Han vinner VM, ja, men inte den här helgen. Det krävs att han vinner Mexikos GP och Bottas inte är bättre än femma, eller fyra om Hamilton tar snabbaste varvet och det tror jag inte att han lyckas med. Banan i Mexiko ligger på väldigt hög höjd vilket ställer stora krav på motor och kylning och just det har varit Mercedes problem den hör helgen.

Jag tror att han tar titeln i USA om en vecka - om det nu inte blir ösregn och plötsligt alla förhållanden förändras. Då kan titeln vara ett faktum redan på söndag.

Janne Blomqvist: Jag tror faktiskt inte det, banan här i Mexiko är tuff för Mercedes då den tunna luften gör att det är kritiskt med kylningen för både motorer och bromsar och just kylningen på motorerna är något som Mercedes haft problem med under året. För att Lewis ska vinna titeln här i Mexiko krävs att han tar 14 poäng mer än Valtteri Bottas något som blir svårt då t ex ett scenario är han måste vinna, ta snabbaste varv samtidigt som Bottas inte är bättre än fyra på söndag. Inte omöjligt men inte så sannolikt som det ser ut på förhand.

I Japan såg vi kval och race på en dag. Är det framtidens F1 eller hur vill du se en racehelg?

Anna Andersson: Det är en evig diskussion och jag tycker nog att det är för mycket diskussioner om det. För min del hade jag hellre sett en större variation i banorna och sedan kanske något nedslag med en annan typ av tävling, i Monaco kanske och i Frankrike där loppen har en tendens att vara sömnpiller. Förslaget om kvalrace har dock röstats bort av teamen och så länge alla team ska vara med och bestämma blir det inte någon förändring i alla fall för de kan aldrig komma överens. Alla ser till sina egna fördelar.

Janne Blomqvist: Jag tycker inte man behöver ändra på antalet dagar för en tävlingshelg, däremot kan man alltid titta på hur man fördelar körningen över de tre dagarna. Nu röstade teamen mot att köra så kallat kvalrace på lördagarna vid några utvalda tillfällen nästa säsong med omvänd startordning baserat på VM-tabellen. Jag tycker ett sådant experiment hade varit spännande och se. I grunden är jag dock nöjd med formatet som det är, jag tycker inte man ska laga något som inte är trasigt

Än är inte alla förarplatser upptagna, det som återstår är Red Bull, Toro Rosso, Alfa Romeo och Williams. Vilka förare ser du i de teamen 2020?

Anna Andersson: Mick Schumacher får vänta på sin chans i Alfa Romeo, han har inte resultaten som krävs, Toro Rosso kommer att behålla Daniil Kvyat och sedan år det väl frågan om de behåller Pierre Gasly eller byter ut honom. Alex Albon har imponerat hos Red Bull och hos Williams blir de med största sannolikhet Nicholas Latifi som får chansen. Han ska köra den första fredagsträningen för Williams under flera av de återstående tävlingshelgerna.

Janne Blomqvist: Oförändrat i Alfa Romeo, Daniil Kvyat tillsammans med någon ny förmåga i Toro Rosso (t ex Estländaren Juri Vips), Max Verstappen och Alex Albon hos Red Bull och George Russell tillsammans med Nicolas Latifi i Williams

Publicerad:

LÄS VIDARE