Han blir ny chef för längdlandslaget

Daniel Fåhraeus, vd för kommunala Piteå energi och styrelsemedlem i Charlotte Kallas klubb Piteå elit, tar över uppdraget som längdchef på Svenska skidförbundet.

– Det känns jättespännande, omtumlande och lite läskigt att bli en offentlig person, säger han.

– Det kom som en överraskning men jag blev jätteglad, säger Charlotte Kalla.

Det har varit ett turbulent år för längdverksamheten inom Svenska skidförbundet. I våras slutade Rikard Grip som landslagschef. Senare lämnade även Johan Sares, som var längdchef.

Enligt obekräftade uppgifter efteråt tvingades de båda hårt profilerade ledarna att lämna skidförbundet. Innan Sares slutade hade han anställt Jonas Peterson som landslagschef, men också han fick sparken bara efter månader på posten vilket flera åkare upplevde som omtumlande.

Den här säsongen har landslagsledningen bestått av flera tillfälliga lösningar.

Men nu står det klart att Daniel Fåhraeus blir ny längdchef, en tjänst som Ola Strömberg, förbundsdirektör, vikarierat på efter Johan Sares.

SVT var först att rapportera om uppgifterna, men det bekräftades senare av Svenska skidförbundet.

– Jag har mycket att lära och hoppas kunna bidra till utveckling, bland annat genom min erfarenhet av att med ett öppet ledarskap skapa hög tillit och glädje inom en organisation, säger han i ett pressmeddelande.

När Sportbladet når honom sitter han på en cykel på väg till sitt jobb som vd på Piteå, som han sa upp sig ifrån igår. Han kommer att börja sin nya tjänst i mitten av april.

Vad hoppas du att du kan bidra med?

– Två saker som framkom under samtalen. Dels att jag ska skapa en organisation med tillit och glädje där alla drar åt samma håll. Och att vi ska jobba på strategiskt nivå för att nå de mål man sätter, säger Daniel Fåhraeus.

En sak ser han dock som en utmaning.

– Det blir lite läskigt att bli en offentlig person. Det har jag ingen erfarenhet av och hoppas att ni är snälla med mig..., säger han.

En som ger sitt stöd direkt är stjärnan, Charlotte Kalla:

– Jag har fått jobba nära Daniel när man varit på läger och han är en otroligt driven och engagerad person. Jag gillar hans ledarskap. Han är bra på att få en att hitta energin, säger hon.

Stark Piteå-prägel

Daniel Fåhraeus är aktiv inom Piteå Elits styrelse. Därmed ökar också Piteå-prägeln på landslaget ytterligare.

Sedan tidigare har klubben landslagsåkarna Charlotte Kalla, Emma Ribom, Jonna Sundling, Johan Häggström och Björn Sandström samt båda landslagets damtränare Magnus Ingesson och Stefan Thomson i sin organisation.

Finns det en risk för att det blir för stor koncentration med ledare från Piteå?

– De som finns i organisationen torde vara där för sin kompetens, inte för var de bor.

Ola Strömberg, förbundsdirektör för Svenska Skidförbundet, är nöjd med rekryteringen:

Det viktigaste för längdchefen är att ha ett starkt ledarskap och skapar en röd tråd verksamheten, här får vi en mjuk-hård ledare som få ihop grupper att jobba mot samma mål, säger han.

Efter tillsättningen intensifieras nu jobbet med att hitta en ny landslagschef, den tjänst som Jonas Peterson tvingades lämna.

– Vi ville få klart med längdchefen först. Vi har identifierat ett antal personer och talat med några redan, säger Strömberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.