Vinner majorn – efter vikthånen

Shane Lowry oväntad segrare i The Open

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

PORTRUSH. Han har blivit hånad för sin vikt och har sjabblat bort stora ledningar.

Nu får Shane Lowry, 32, sin revansch.

Irländaren vinner The Open – i överlägsen stil.

– Det här är helt otroligt, säger han.

Förhandssnacket handlade om Rory McIlroy, Tiger Woods och Brooks Koepka.

Men det blev en skräll i The Opens 148:e upplaga.

Shane Lowry överraskade alla och lade beslag på pokalen the Claret Jug – efter en sällan skådad uppvisning.

Den 32-årige irländaren – som hade missat kvalgränsen i sina fyra senaste The Open – gav sig själv ett gyllene läge genom att gå lördagens tredjevarv på makalösa 63 slag (-8).

Och i dag knöt han ihop säcken.

Vann med sex slag

Han höll inte bara avståndet till jagande engelsmannen Tommy Fleetwood – han utökade det från fyra slag till sex. Så när Lowry vandrade upp på sista green och mötte publikens enorma jubel visste han att det hela var avgjort.

Sedan hålade han i – och sträckte armarna i skyn.

– Wow! Jag vet knappt vad jag ska säga... Det är så mäktigt att ha The Open här i Portrush. Jag älskar det här stället. Fansen är otroliga, säger han.

Vikthånades

Det här var en gruvlig revansch för Lowry, som tidigare i karriären fått utstå pikar för sin vikt. Exempelvis i samband med US Open 2014 då han parades ihop med två andra överviktiga spelare.

– De hånar oss, sa Lowry då.

Och i samband med US Open 2016 då en känd irländsk golftyckare – efter att Lowry sjabblat bort ett gyllene segerläge – skrev att han ”bör gå ner några kilo om han ska ha någon chans att vinna en major”.

Nu har Lowry tystat sina tvivlare – och vunnit en major.

– Jag har så många människor att tacka. Inte minst min familj, mamma och pappa som har offrat så mycket för mig när jag var ung. Jag är så glad över att kunna få räcka över den här pokalen till dem nu. Och min fru och min lilla tjej Iris (dottern) … att ha er här på plats känns extra speciellt, säger Lowry.

En lustig och minst sagt anmärkningsvärd detalj är att Shane Lowry är den förste The Open-vinnaren på 137 år med helskägg. Den senaste före honom? Bob Ferguson, som vann på St Andrews 1882.

Shane Lowry.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Shane Lowry.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN