Stjärnans kritik mot Ryssland: ”Äcklig känsla”

Ryska varet: ”Gud, förlåt de svagare”

Vasilisa Stepanova och Jelena Orjabinskaja
Vasilisa Stepanova och Jelena Orjabinskaja

Flera utövare har riktat ilska mot att ryska tävlande tillåts delta i OS trots förbundets dopningsavstängning.

Nu slår Ryska Olympiska Kommittén tillbaka.

”Vi är här oavsett om ni gillar det eller inte”, skriver ryssarna på Twitter.

Ryssland får inte tävla i OS under egen flagg. Men 300 utövare från landet deltar ändå i spelen under namnet ”Rysslands Olympiska Kommitté” (ROK).

Anledningen till detta är de flera fall av systematisk dopning i landet som påträffats på senare år. Bestraffningen från antidopningsbyrån Wada har mötts av stor kritik från flera atleter.

Senast i raden är den brittiska roddaren Megan Kalmoe, som under gårdagen, torsdag, deltog i finalen i klassen tvåa utan styrman.

”En stor besvikelse”

Kalmoe och lagkamraten Trace Eisser hamnade på en tiondeplats i tävlingen, där guldet kammades hem av den nyzeeländska duon Grace Prendergast och Kerri Gowler.

Men silvret tillföll de ryska utövarna Vasilisa Stepanova och Jelena Orjabinskaja.

Det föll inte Kalmoe i smaken.

”Att se en besättning som inte ens borde vara här lämna med ett silver är en äcklig känsla. Det är överlag en stor besvikelse, och jag lider med alla andra idrottare i A-finalen”, skriver hon på Twitter.

Även den amerikanske simmaren Ryan Murphy, olympisk mästare på 100 och 200 meter ryggsim i Rio 2016, var inne på samma linje efter att ryssen Evgeny Rylov vunnit dessa distanser i årets OS.

”Vi kommer inte trösta er”

– När jag får frågor om detta (ryska utövares resultat) får jag upp ungefär 15 tankar i huvudet, där 13 skulle få mig att hamna i trubbel. Det är mentalt tyngande att gå igenom året vetandes att jag är i en tävling som förmodligen inte är ren, sa han enligt Sports Illustrated, efter att ha fått nöja sig med brons och silver.

”Vi är här oavsett om ni gillar det eller inte. Förlåt de svagare. Gud är deras domare. Och för oss – en hjälpande hand”, skriver ROK i ett svar om anklagelserna på Twitter.

”Man måste kunna förlora. Världen har ännu en gång börjat sjunga sången om rysk dopning. Någon vrider omsorgsfullt på sanningen. Det engelska språkets propaganda, som dryper av verbalt svett från Tokyo-hettan. Vi kommer inte trösta er”, fortsätter tweeten.

Silvret i rodden var landets 38:e medalj i Tokyo. Med det är Rysslands Olympiska Kommitté trea i den totala medaljligan.

Megan Kalmoe.
Megan Kalmoe.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.