OS 2021: Ma Long vann OS-guld – blev historisk

TOKYO. ”Diktatorn” blev bäst genom tiderna.

Då skickade Jan-Ove Waldner varma gratulationer via Sportbladet.

Ma Long blev djupt rörd av legendarens ord.

– Hälsa honom tack från mig. Jag har sett upp till Waldner sedan jag var liten och gör fortfarande det. Jag ville bli som Waldner, säger han.

Ingen kan längre mäta sig med den 32-årige kinesen.

I Tokyo skrev han under fredagskvällen historia genom att bli först genom tiderna att på herrsidan vinna två individuella OS-guld. Totalt har han nu fyra OS-guld (två i singel och två i lag).

Inte konstigt att den vid bordet hänsynslöse kinesen fått smeknamnet ”Diktatorn” i pingisvärlden.

Därmed är han större än Jan Ove Waldner och de andra som fått nöja sig med en individuell guldmedalj. Waldner följde förstås matchen hemma i Sverige och var mäkta imponerad.

– Ma Long är vass, han är bäst när det gäller. Han kan ändra mycket i sitt spel tycker jag, det är därför han vinner hela tiden nu, säger Waldner.

Ma Long blev rörd

Därefter skickade han en hälsning till sin arvtagare.

– Hälsa Ma Long och gratta så mycket. Det var väldigt bra jobbat. Jag har kontakt med hans coach och jag hoppas att vi ses snart, säkert under det här året på något sätt.

När Sportbladet berättar för Ma Long om Waldners hälsning blir han synligt rörd. Sedan brister han ut i en känslosam hyllning till svensken.

– Om jag får gratulationer från Waldner så blir jag väldigt glad. Hälsa honom tack från mig. Jag har sett upp till Waldner sedan jag var liten och gör fortfarande det. Jag ville bli som Waldner. Min tränare säger alltid: ”gör som Waldner”, säger Ma Long och fortsätter:

– Det har hänt mycket med pingisen men jag kan fortfarande lära mig mycket av honom. Om jag skulle göra som honom skulle jag bli ännu bättre på att nå mina mål. Waldner spelade bordtennis som att det var en konst.

Spelade sensationellt

Matchen var en uppvisning i pingis i världsklass.

Ma Long inledde första set sensationellt, gick upp till 7–0 efter ett par förhäxande bollar och vann med 11–4. Den 24-årige Fan Zhendong såg hjälplös ut.

Men Fan Zhendong är förstås världsetta av en anledning och han tog sig in i finalen via ett tajt andraset (10–12). Ma Long knep tredje (11–8) och fjärde (11–9) skrek rakt ut i vad som verkade vara lika delar glädje som lättnad.

Den åtta år yngre utmanaren bet ihop och slog tillbaka med besked: 3–11 i femte set. Fan Zhengdong var ändå aldrig riktigt nära att störta Diktatorn den här kvällen.

Superstjärnan visade återigen att han är de stora matchernas man när han avfärdade Zhendong med 11–7 och vann matchen med totalt 4–2 i set. Ma Long firade bestämt men återhållsamt.

Bronsmatchen spelades mellan Lin Yun-Ju, Taiwan, och tysken Dimitrij Ovtcharov. Den senare imponerade stort i sin semifinal mot Ma Long (3–4 i set) och bjöd på en lika stor thriller mot 19-årige Yun-Ju. Till slut bärgade han medaljen efter 4–3 i set.

Ma Long.
Ma Long.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.