Oskar Rozenberg Hallberg

Debutantens önskan: ”Vill ta ett glas vin med prinsen”

Av: 

Linn Nordström

SPORTBLADET

TOKYO. OS-debutant och medaljfavorit.

Blir det en pallplats för Oskar Rozenberg Hallberg är namnet på drömhälsningen klar och det är varken H.M Konungen eller Zlatan.

– Jag vill ta ett glas vin med prinsen. Han har berättat att hans son skejtar också så vi hade haft mycket att prata om, säger skateboardproffset.

Natten mot torsdag i Sverige är det dags för Oskar Rozenberg Hallberg att göra OS-debut. 24-åringen tävlar i skateboardens park-gren som tillsammans med street är de två OS-grenarna i skateboard.

Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg har varit skateboardproffs i åtta år, vunnit VM två gånger (2017,2019) och ses som ett av Sveriges stora medaljhopp i OS. När 24-åringen mötte media i sina speldesignande skejtkläder från den svenska OS-sponsorn var det en avslappnad och glad debutant.

– Det är en fantastisk upplevelse att få bo i OS-byn. Det är stor mångfald, det är alla typer av idrottare och etniciteter. Folk pratar mycket och är nyfikna, det känns väldigt kul att vara här, säger Oskar Rozenberg Hallberg som är mer känd som ”Oski” i skejtvärlden.

”Extra mycket nerver”

Dubbelt världsmästare i park och en av de mest framstående professionella skateboardåkarna i världen just nu. Med den meritlistan höjs förväntningarna på skejtproffset från Malmö.

– Det är extra mycket nerver, det är extra press. Man får lära sig att hantera det. Personligen försöker jag att tänka på annat och hitta glädjen, tänka att det bara är en annan tävling.

Prins Carl Philip och ”Oski”.

Har du märkt av att det är stort i Sverige att du kvalat till OS?

– Det har jag märkt av, det är mycket media, kommentarer och uppmärksamhet.

Vill du helst ha en hälsning från Kungen eller Zlatan om det går riktigt bra i finalen?

– Jag skulle vilja ta ett glas vin med prinsen. Jag träffade honom på Idrottsgalan och hans son (Prins Alexander) skejtar också så jag tror att vi hade haft mycket att prata om, säger 24-åringen.

Redan 2018 var ”Oski” nominerad till årets nykomling på Idrottsgalan tillsammans med bland annat Frida Karlsson och William Nylander. 2020 var skejtproffset nominerad som årets manliga idrottare och då knöts banden till prins Carl-Philip.

Specialsydda OS-kläder

När damernas final i skejtparken avgjordes under onsdagen i Tokyo var temperaturen uppe på nästan 40 grader. ”Oski” är förberedd både med specialsydda kläder, kylväst och kylkeps.

– Jag behöver känna mig bekväm när jag åker, byxorna är viktiga och de har gjort ett väldigt bra jobb med tröjan. Den andas mycket i den här värmen, säger 24-åringen som tillsammans med Nike har tagit fram en egen sko.

Har du någon hälsning till Sverige inför din debut?

– Ja, jag skulle vilja tacka alla för supporten, jag är väldigt glad över allt stöd och jag hoppas att svenska folket kommer uppskatta åkning, säger ”Oski” med ett leende.

Skateboardkvalet inleds 02.00 natten till torsdag i Sverige. Finalen startar 05.30

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll


Se hela OS i Tokyo på discovery+

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

13-åriga Sky Brown höll för trycket – tog OS-brons

ÄMNEN I ARTIKELN

Oskar Rozenberg Hallberg

Skateboard

Sommar-OS

Sommar-OS 2021