Varning utfärdad: Trinidad & Tobago ingen VM-slagpåse

SPORTBLADET

Dwight Yorke världsklassmål sänkte Island

Trinidad och Tobago en slagpåse i sommarens VM-fotboll?

Glöm det. Nu och direkt.

Varning är utfärdad efter 2–0 (1–0) mot Island på tisdagskvällen.

Båda målen av Dwight Yorke – fortfarande en klasspelare.

Den svenske landslagsspionen Benny Lennartsson och Sven-Göran Erikssons utsända engelska ”ögon” fick på Loftus Road en klar bild av ”Soca Warriors” går för.

Den minsta nation som nått ett VM-slutspel blir definitivt ingen lätt tugga för Sverige, England och Paraguay i grupp B.

Holländaren Leo Beenhakker har kommit långt under den korta tid han varit förbundskapten. Och 63-åringen har några månader till på sig att forma den startelva som springer in mot Sverige på Westfalen-stadion i Dortmund den 10 juni.

Mycket att rapportera

Här är några iakttagelser Lennartsson lär plita ned i sin rapport till förbundskaptenen Lars Lagerbäck:

West Hams Shaka Hislop och Fulhams Tony Warner, stod varsin halvlek, är båda kompetenta och erfarna målvakter.

Mittbackarna Marvin Andrews och Dennis Lawrence är fysiskt starka och skickliga huvudspelare, men inte direkt snabba.

Trinidad spelar med rak fyrbackslinje och utpräglad offsidetaktik. Ytterbackarna (Cyd Grey och Avery John) går sällan på offensiven.

Chris Birchall är ett rivjärn som defensiv mittfältare och jobbar över stora ytor. Hade ibland svårt när han fick press på sig och hamnade i tidsnöd.

Laget jobbar som en enhet, disciplinerat och taktiskt.

Och framför allt:

Dwight Yorke, Manchester Uniteds gamle skyttekung (64 mål på 151 matcher) kan än. Trinidads mest meriterade och kände spelare genom tiderna var matchens lirare under de 59 minuter han spelade. 34-åringen har valt solen och det ljuva livet i en av världens vackraste städer (Sydney), men han är fortfarande av avslutare av högsta klass. Det mesta i offensiven kretsade kring Yorke.

Vilka mål av Yorke

Det rappa 1–0-målet upp i krysset redan efter tio minuter var typiskt Yorke. Han behärskar fortfarande straffområdet. Det borde blivit 2–0 före pausen men då sköt han över, helt omarkerad och från bara några meters håll.

Men tvåan kom – på en iskall straff tio minuter in i andra halvlek. Yorke rullade retfullt bollen förbi Arni Arason.

Och trinidadierna på Lofus Road började sjunga:

”Are you watching, Eriksson!”

– Vi är ett litet land, och på pappret kanske vi inte ska slå England eller Sverige. Men vi spelar inte på pappret utan på en plan, och jag kan garantera att vi kommer mycket väl förberedda till matcherna mot England, Paraguay och Sverige. Och de måste vara mycket väl förberedda för att slå oss, sade Leo Beenhakker inför matchen mot Island.

Han vet vad han talar om.

Henrik Skiöld/TT