Motorsport

Makalöst, Tony

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Ny utklassning: ”Ingen drog kan ge samma tillfredsställelse”

KÖPENHAMN

Tony Rickardsson är på väg att krossa allt motstånd i VM-serien.

Säsongens fjärde GP-seger kördes hem i utklassningsstil i Parken.

- När man får en sån här belöning finns det ingen drog som skulle kunna ge samma tillfredsställelse, säger Rickardsson.

VM-titeln nära Tony Richardsson var överlägsen när han körde hem sin fjärde GP-seger i Köpenhamn i går.
VM-titeln nära Tony Richardsson var överlägsen när han körde hem sin fjärde GP-seger i Köpenhamn i går.

Konkurrenterna har mer eller mindre redan gett upp. Efter fem GP leder Rickardsson på 120 poäng med regerande världsmästaren Jason Crump på andra plats med 75 poäng. Ingen har tidigare vunnit fyra GP samma år. Ingen har tidigare vunnit tre raka.

- Jag försöker aldrig att slå rekord, det är inte min huvudsakliga ambition när jag tävlar. Jag försöker att vinna så många tävlingar som möjligt bara.

- Rekord är sånt som är bonus. Det viktigaste är att vinna heaten och ha en härlig åkglädje. Just nu älskar jag att tävla och köra på cykeln. Det är det viktigaste. Även om vinna är viktigt och det är därför jag är här är det den härliga åkglädjen jag har på cykeln som är fantastisk.

Hittade bra startunderlag

Han vill inte prata om en sjätte världsmästartitel ännu.

- Det har varit ett fantastiskt år så här långt men det är så små saker som avgör. Jag tar aldrig något för givet. Idag hade jag turen att hitta ett verkligt bra startunderlag i finalen. En annan dag gör man inte det.

- Femton andra chaufförer kommer att göra allt för att för att hindra mig från att vinna. Jag kommer inte att försöka defensivköra, jag åker till Prag nästa gång för att vinna. Du måste gå ut med den tanken. Speedway är ett sånt sprintlopp att det inte går att defensivköra, det är allt eller inget, säger Tony Rickardsson.

I hans tredje heat stannade plötsligt motorcykeln.

- Jag tror att det var lort i metanolen. Motorn tvärdog och sen gick den igång igen. Alltid störande när cykeln stannar och man hamnar i poängnöd, Man kommer ur rytmen.

Under press

Med bara fem poäng hamnade han plötsligt under press.

- Efter det skulle jag starta från bana två som hade varit sämsta startspåret. Jag kände att med bara fem poäng kunde jag bli utklämd i första sväng när jag startade från tvåan och sen kanske utknuffad när jag startade från fyran i heatet efter det.

Rickardsson vann båda heaten.

- Jag blev starkare och starkare under hela tävlingen. Det kändes väldigt bra i finalen. I alla finaler i år är det som jag fått en extra spark i rumpan. Grejerna har rullat på jättebra.

Roligt är inte allt

Förra deltävlingen i Cardiff präglades av tuff åkning och många allvarliga krascher. I Köpenhamn flöt tävlingen fint utan obehagligheter.

- Dom hade gjort ett fantastiskt jobb med banan här. Den var kanon. Det fanns material längre ut att åka på, då sprids fältet ut. Är det bara en linje runt innerkanten som fungerar är det ju fyra förare som slåss om en meter in i första böjen.

Den redan klassiska förstakurvan från Cardiff då Rickardsson körde på sargen var dock nära att komma i repris.

- I mitt femte heat där jag startade på yttern kändes ungefär likadant men det blev inte lika hårresande, säger Tony Rickardsson.

Det var en lugn dag på jobbet. En bra arbetsdag. Det är så Tony ser på sin sport. Allt handlar inte om att ha roligt.

- Roligt och roligt. Hur tråkigt och trist det än kan låta och trots att jag älskar min sport så är det ett jobb för mig. Ibland vill jag mycket hellre sitta hemma på verandan och läsa en tidning i stället för att gå och jobba.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Titta, du leder stort

Ställning efter fem av nio deltävlingar:

Supersäsongen – därför är han bäst

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Speedway