Sportbladet

Lennart - en 76-åring som hängt med sin tid

SPORTBLADET

Erika Strandell: Det han sa låter inte som nåt han var först med att komma på

I det könskrig som just nu rasar är det inte lätt att säga rätt saker.

Frågan är om det över huvud taget går att kommentera världen runtomkring oss utan att bli dömd som ett sexistiskt gubbslem eller än värre - ett djur?

I förrgår sa Lennart Johansson att snygga tjejer i reklamen antagligen skulle få damfotbollen att sälja bättre. Låter inte som något han var den förste att komma på.

Jens Orback är bara en av alla röster som är SÅ upprörda över att Lennart Johansson spär på fördomar. För Jens vill att hans döttrar ska fortsätta spela fotboll enbart för sportens skull och att de ska förstå att allra viktigast är hur duktig man är med bollen, inte hur man ser ut.

Jens förtäljer dock inte hur han själv och andra föräldrar förklarar för sina döttrar att Fredrik Ljungberg tjänar 600 000 kronor i veckan som fotbollsspelare och kanske lika många hundra tusen på att visa upp paketet i Calvin Kleins kalsonger? Men Jens och många med honom kanske säger till sina döttrar att det råkar vara två av varandra helt oberoende tillfälligheter?

Ronaldinho - inte snygg nog

De kanske heller inte låtsas om det enorma intresset kring David Beckham och dennes diamanter, frisyrer och magrutor?

De kanske inte känns vid ryktet som säger att Real Madrid faktiskt valde bort världens bäste fotbollsspelare - Ronaldinho - på grund av det faktum att han inte ser tillräckligt bra ut?

Visst vore det underbart om världen var mindre cynisk, tuff och hård mot både tjejer och killar och visst måste vi jobba för allas vårt lika värde i den här hårda världen. Men i vissa situationer känns det bara så tröttsamt naivt att ständigt ropa om det där gubbslemmet. Som nu, när Lennart Johansson levererar en sådan lågoddsare som att snygga tjejer i reklamen antagligen skulle få damfotbollen att sälja bättre. Hört det förut, någon?

Idrotten är ett område där väldigt många längtar tillbaka till en svunnen tid. Den tiden då Markus Näslund inte stannade utanför Sveriges gränser för att klara sig undan förmögenhetsskatten (ett helt avsnitt av Uppdrag Granskning handlade om precis det) och där alla hade samma chans att med talang och träning bli världsstjärna.

Så ser världen inte längre ut.

Många samhällsdebattörer, politiker, feminister och proffstyckare har svårt att acceptera det. Och vad värre är, de har ännu svårare att förändra det.

Budbäraren skjuts

Därav denna uppenbara skräck för att låta någon kommentera världen som den ser ut, med alla dess fördomar och brister. Politikerna, samhällsdebattörerna och deras följe tycks leva i den villfarelsen att sanningen gör Svensson än mer ovarsam med vad han eller hon säger. Slinter någon med tungan går därför drevet. Budbäraren skjuts och så slipper Jens och alla andra föräldrar se den sanna verkligheten i vitögat.

Gunnar Johansson fick inte säga att det nog skulle vara svårt att vara bög i elitserien, även om det nu är så. Inte någon fick låtsas om att Huselius, Lilja och Tallinder gjorde något som många hockeyspelare gjort före dem. Gud förbjude den som andades om att Josefine Öqvist drog mer intresse till damfotbollen tack vare sitt utvik. Och idag är det Lennart Johansson som påstås vara en sexistisk man som gjort sitt.

Snarare verkar han väl vara en 76-åring som hängt med sin tid?

Har gjorts sedan urminnes tider

För det finns ju inte så många sätt att försöka sälja en produkt.

Antingen slår man stenhårt på tvättmedlets, bilens, strumpornas eller damfotbollens kvalitet i sig. Och om det nu inte räcker, så har man i urminnes tider provat med att addera värden som skönhet, sexighet, lyx eller något annat som vi människor drömmer om och vill ha - oavsett om vi är män, kvinnor, djur eller bara lite allmänt grisiga. Av någon anledning brukar det fungera och det visste Lennart Johansson.

Han borde bara inte ha sagt det högt, det gubbslemmet!

Erika Strandell

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet