WENNMANS LISTA

SPORTBLADET

Sportbladets Peter Wennman listar de som förtjänar det

1. Mellanfotsben

Jag tror inte på slumpen. Detta börjar alltmer likna ett övernaturligt fenomen, en förbannelse över Svennis och hans största landslagsstjärnor. Det tycks ju bara vara engelsmännen som drabbas. Inga andra fotbollsländer har upplevt liknande problem med brutna mellanfotsben. Om det handlade om förslitningsskador borde det väl också drabba utlänningarna i Premier League? Efter David Beckham, Steven Gerrard, Gary Neville, Ashley Cole, Ledley King, Michael Owen och Wayne Rooney är det nu dags för Rooney igen. Om det är voodoo-doktorerna i Trinidad/Tobago som satt sina hotfulla planer i verket så har de verkligen lyckats utmärkt. Superstjärnan Rooney kommer aldrig att hinna bli frisk till VM, no way!

2. "Ingen i AIK platsar i Hammarby”

Sa Bajens brännhete Björn Runström i Sportbladet i går. Uj, uj uj - snacka om skön kaxighet inför derbyt ikväll.

3 John Daly

nSka aldrig mer gnälla över en missad trippel. Golfens gamle bad boy reste till Las Vegas och spelade bort 13 miljoner på enarmade banditer - på fem timmar! Fråga mig inte hur det gick till. I sin självbiografi skriver Daly att han slutat kröka, men att han spelat bort en halv miljard. Summan av lasterna, ni vet.

4 José Mourinho

Chelsea krossade Manchester United med 3-0 och säkrade ligatiteln. Vår gamle vän José slängde upp kavajen, slipsen och två medaljer till publiken. Sen pissade han en skvätt på pressen och åkte hem.

5 Glenn Hysén

Kan inte få det här ur skallen: häromdan sa Glenn Hysén i en enkät att "Jermain Defoe är lika bra som Wayne Rooney". Det måste innebära livstids diskvalificering som fotbollsexpert. Eller också en tid hos en bra optiker.

6 Tonya Harding

För er som inte minns var Tonya en duktig konståkerska. När hon inte spelade in bröllopsnätterna på hemvideo. Eller lät sin karl slå sönder knäna på konkurrenterna. Nu ska hennes liv bli opera. Jag såg henne under OS 1994, det verkade vara en gräslig liten människa.

7 Halmstads BK

Eftersom jag har bekanta som håller på HBK kan jag inte vara hur elak som helst. Men målskillnaden 0-1 efter fem allsvenska matcher är onekligen en smula uppfriskande för oss retstickor.

8 Rafael Nadal

Flickornas nye tennisgunstling har inte bara bra biceps och fräcka brallor - den spanske 19-åringen har nu 47 raka segrar på grus. Självaste Borg, som sägs ha skickat telegram, är passerad.

9 Detroit Dead Wings

Satt uppe i går morse och såg dramat i Edmonton. Snöplig sorti för de sju svenskarna i Detroit, men årets Stanley Cup verkar inte vara nåt för blågula hockeyhjältar.

10 Zlatan

Tänk efter nu: det där fantastiska klackmålet som Zlatan gjorde mot Italien i VM, då han hoppade upp i luften och vred ut och in på sig själv... tror ni att han skulle kunna upprepa det i dag, så tung i kroppen som han blivit? Det tror inte jag.

För övrigt

Precis som alla andra hockeykrönikörer satt jag för några år sen och ondgjorde mig över dessa "svikare" som nobbar Tre Kronor och inte vill vara med i VM. Hela den debatten bör förpassas till Antikrundan. Hockey-VM är ett media- och penga-spektakel som har mycket lite med rättvis idrott att göra. Jag hoppas att alla NHL-proffs tackar nej, i alla länder, i all framtid. Det borde till och med införas en regel om det. Då först får vi ett VM på någorlunda lika villkor. Om vi nu inte kan nöja oss med ett riktigt proffs-VM, där alla kan vara med, typ varannan höst.

Peter Wennman