Skadad Ballack får hård kritik

SPORTBLADET

”Har hanterats oprofessionellt”

Bremen

Som om det inte var nog med själva skadan:

Inför VM-premiären mot Costa Rica får Tysklands lagkapten Michael Ballack, 29, kritik för hur han hanterat den.

En kritik som ruskar om i det tyska VM-lägret.

Det är dagen före fredagspremiären, och egentligen skulle frågorna en sån här dag handla om det svallande tyska fotbollstrycket. Om det unga landslaget, om framtid och premiärspekulationer.

Om chanser och förhoppningar.

Åtminstone var det nog så som Michael Ballack hade tänkt sig att det skulle se ut - under nedräkningen till vad som kan bli lagkaptenens största stund i karriären.

Så kom träningsmatchen mot Colombia, den 2 juni.

Så kom rycket som rev sönder en strimma av muskeln i vaden - och som drog upp en reva i Ballacks bild på VM-affischerna.

Sen behandling?

Inte förrän den 5 juni, tre dagar efter sträckningen, återsamlades Tysklands VM-trupp. Först då såg Ballack till att få den behandling som förväntades.

För detta har han det senaste dygnet kritiserats i tyska medier.

Men Ballack tycker att kritiken är felaktig.

- I motsats till alla spekulationer och rapporter vill jag säga att jag var smärtfri när jag reste hem efter Colombia-matchen, säger Ballack i ett pressmeddelande från det tyska fotbollsförbundet.

- Första gången jag kände av muskelproblemet var på söndag kväll, och omedelbart efter att jag anlänt till spelarhotellet på måndagen fick jag behandling. Jag motsätter mig helt och hållet alla anklagelser om att detta har hanterats oprofessionellt. Såna påståenden är nästan nedfläckande för mitt anseende.

"Bara" Costa Rica

För Tyskland är Ballack väsentlig. Bayern München-stjärnan, som flyttar till Chelsea till hösten, är mittfältsmotor, speluppbyggare och avslutare i samma kraftfulla förpackning.

Nu ersätts han av antingen Tim Borowski från Werder Bremen eller Dortmunds Sebastian Kehl. Båda är skickliga, men ingen av dem har den rutin som Ballack hade fört med sig och som vore nyttigt i ett så oprövat landslag som det tyska.

Av de elva spelare som väntas finnas med från start har bara fyra - Christoph Metzelder, Bernd Schneider, Torsten Frings och Miroslav Klose - rutin från tidigare VM.

- Självklart skulle vi ha velat haft med Ballack i laget, säger förbundskapten Jürgen Klinsmann inför premiären i grupp A.

- Han är vår kapten och vår ledare.

- Men vi lämnar honom på sidan nu och har förhoppningsvis med honom till nästa match.

Förbundskaptenen är tacksam att det "bara" är Costa Rica som väntar i öppningsmatchen.

Därefter ställs tyskarna mot Polen den 14 juni, före gruppavslutningen mot Ecuador sex dagar senare.

Jakob Sillén/TT