White Sox på väg att göra en ”Red Sox”

SPORTBLADET

Chicago kan vinna World Series för första gången på 88 år

I fjol övervann Boston Red Sox historien och diverse förbannelser och vann sin första World Series sedan 1918.

I år kan Chicago White Sox bli än värre. Senast det ärevördiga basebollaget vann mästerskapet var 1917.

Foto: KLARA FÖR WORLD SERIES Chicago White Sox Pablo Ozuna och Damaso Marte firar segern mot Los Angeles Angels.

Okej, White Sox kanske inte har haft samma tunga ok att bära på som Bostonklubben. När Red Sox så många gånger snubblat på mållinjen under årens lopp så har White Sox inte ens varit i närheten.

När man i natt besgrade Los Angeles Angels med 6–3 och tog American League-titeln med 4–1 i matcher var det första gången sedan 1959 man överhuvutaget tog sig till final.

Klubben är mest känd för den stora skandalen 1919 då man var storfavoriter i World Series-finalen mot Cincinnati Reds, men la sig för pengar från storspelare. Det hela uppdagades året efter och åtta av klubbens spelare stängdes av på livstid.

Många tackar Ozzie Guillen

Det höll på att bli knäcken för ”Black Sox” som sportsligt inte hämtade sig förrän på 50-talet.

Men förutom finalen 1959 har klubben aldrig varit i närheten av att vinna World Series. Att man nu får chansen tackar många managern Ozzie Guillen, före detta storspelare från Venezuela, för. Han har skapat ett vinnarlag med små resurser, och framförallt har klubbens pitching fungerat perfekt. Bara en enda gång under fem matcher mot Angels tvingades Guillen plocka in avbytare på pitcherkullen. Det har inte hänt sedan 1956 då New York Yankees kastade fyra så kallade complete games under en finalserie.

World Series startar natten mot söndag svensk tid. Chicago kommer att få möta antingen Houston Astros eller St Louis Cardinals. Astros leder den matchserien med 3–1 i matcher.

Patrik Johansson