Men vart tog Giuly vägen?

SPORTBLADET

Båda de o-så-allvarliga herrarna Magnus Hedman och Hasse Backe var så ivriga att förklara Alessandro Nestas taktiska storhet att värsta pennkriget uppstod kring taktikbordet i ”Tipssöndag” i går.

Trots den ofrivilliga komiken i just den situationen, är det konstigt att inte alla fotbollsstudioprogram stulit Fyrans smarta, enkla idé om en tv-skärm med matchbilder och laguppställningar som man kan peka på med en vanlig penna.

I stället för att hålla på och trixa med datorritade färgade streck när man ska förklara ytor, positioner och löpvägar.

Studiosamtalen matchas tyvärr inte alls av inslagen från utanför studion.

Nesta säger – ingenting

I reportaget om Alessandro Nesta får vi till exempel mest veta att det i italiensk fotboll finns en tradition av att lägga stor vikt vid försvarsspelet.

Nesta själv intervjuas och har föga överraskande ungefär ingenting att säga om detta scoop.

Han får inga frågor om hur han ser på sin roll i Milans försvar, det som Backe och Hedman diskuterat.

Ibland överträffar förstås taktikskärmen verkligheten.

För Hedman och Backe hade en fin bild över hur Barcelona skulle ställa upp 4–3–3 mot Atletico Madrid. Diskuterade noggrant hur anfallet med Messi, Larsson och Giuly skulle skapa perfekt balans.

Vad hände med Giuly?

Men när matchen skulle börja och de officiella laguppställningarna kom såg Barças elva helt annorlunda ut. Som tv-tittare blev man ganska förvirrad. Programledaren Suzanne Sjögren pratade om något helt annat medan man undrade var Giuly hade tagit vägen.

Mycket mindre förvirrande hade det varit om någon hade talat om från början att 4–3–3 var en hypotes.

Varför Barcelona spelade 4–4–2 i stället fick aldrig någon förklaring, men om Backe och Hedman hade fel om hur det skulle bli, så hade de kanske mer rätt om hur det borde varit.

Malena Johansson