Så ska Anja psyka motståndarna i OS

SPORTBLADET

Gamla skidor blir Pärsons nya vapen

Anjas hemliga vapen i OS kan bli – flera år gamla skidor.

I veckan ska hon testa ett par tidigare favoritskidor i storslalom.

En taktik som kan psyka ut motståndarna.

– De kan tänka: ”Men gud vad händer?” Sedan tappar de fokus på tävlingen, säger Anjas serviceman Ales Sopotnik till Sportbladet.

Foto: PSYKKRIG Anja Pärson tar gärna till diverse knep för att få ett övertag på sina motståndare. I OS kommer hon att åka vissa grenar på tre år gamla skidor – något som kan psyka andra åkare.

Anja Pärson har haft problem med sina slalomskidor sedan de gick sönder i Lienz i december. Nu är de lagade – och Salomon har lokaliserat och hämtat hem tre till av de sju par som gjorts av modellen.

De lagade skidorna är sköra och sparas för OS – men Anja åkte i gårdagens förstaåk ifrån alla på ett par i serien som är väldigt lika.

Gör blindtester

Äntligen har hon hittat rätt.

– Det är ett par skidor jag har självförtroende med, säger Anja.

I Megeve i veckan kommer hon att göra ”blindtester” av alla slalomskidorna för att hitta de allra bästa.

– Jag kommer att veta vilka skidor hon kör på, men hon får inte veta. I bland sitter det i huvudet. Om man kan se numret tänker man det här är mina favoritskidor, säger Anjas serviceman Ales Sopotnik.

– Sedan får hon känna vilka som är bäst.

Men det gäller inte bara slalomskidorna. Anja leder storslalomcupen och har åkt på samma par skidor hela säsongen.

Men hon kan ändå göra ett överraskande byte inför OS.

– Ja, hon har två riktiga favoriter. Vi har gjort två tester i Vemdalen. Nu, för att vara riktigt säker, kommer vi att göra två åk på max och se vad som händer. Det handlar om de hon vann på i helgen och ett par äldre.

Chock direkt

Att åka på ett par äldre skidor kan psyka motståndarna, tror Sopotnik.

– De kan bli överraskade när de ser ett gammalt serienummer och gammal grafik. Det kan bli en chock direkt på start. Vem vet? Det är mycket press, så små saker kan göra mycket. Åkarna på topp kan bli helt borta. Tre år gamla storslalomskidor. De kan tänka ”Men gud vad händer?” Sedan tappar de fokus på tävlingen.

Anja har nått en unik ställning i Salomon-stallet som får åka på gamla skidor.

– Salomon gör allt för att hon ska få skidor som hon trivs bäst med. De bryr sig inte även om det är fem år gamla skidor. Anja har den prioriteten nu. Hon är den enda Salomon kan säga till: okej använd gamla skidor. Se bara till att vinna.

– Ingen annan, inte (Janica) Kostelic eller (Renate) Götschl har den prioriteten att de får göra det.

Johan Rikner