Svenskt stavrekord av Alhaji Jeng

SPORTBLADET

Nu är svensken delad tvåa i världen

STOCKHOLM

I torsdags hoppade Alhaji Jeng svenskt rekord, 5,76, i Göteborg.

På söndagen förbättrade han sitt rekord till 5,80 i en stavhoppsgala i Donetsk.

Svensk friidrott har fått fram ännu en het medaljkandidat till inomhus-VM i Moskva 10-12 mars.

- Härligt, hoppningen stämmer bättre och bättre, sade Alhaji Jeng till TT.

Den förre superstjärnan Sergej Bubka fanns på plats i Donetsk, Ukraina. Stavhoppsgalan bär hans namn och han applåderade den svenske höjdhopparen när han seglade över 5,80 i andra hoppet. Bubka har själv världsrekordet inomhus med 6,15, satt just i Donetsk 21 februari 1993. Han fick också se ryskan Jelena Isenbajeva hoppa sitt 19:e världsrekord när hon tog 4,91. Isenbajeva hade själv det tidigare rekordet på 4,90, satt i Moskva i fjol. Ryskan kommer att ladda upp i Malmö den närmaste månaden innan hon åker till VM i Moskva som en av de största guldfavoriterna.

Jeng gick in på 5,50 som han klarade i första försöket. Han tog sedan 5,60 i första, 5,70 i andra och därefter kom ribban upp på 5,80.

- Första försöket var en knapp rivning, det andra var inget optimalt hopp, men jag klarade och det var bättre än i Göteborg i onsdags. Jag hade flera bra hopp på höga höjder i dag och jag är jättenöjd, sade Jeng.

- Men jag tycker fortfarande inte att tajmningen är den bästa, där finns det lite att jobba på. Jag måste behålla farten i löpningen hela vägen innan jag sätter i staven.

Hur var hoppet på 5,90?

- Det var inget vidare, jag hade inga bra försök. Men samtidigt så testade jag en styvare stav än tidigare och det måste jag göra för att komma upp på de riktigt höga höjderna.

Delad tvåa i världen

Två svenska inomhusrekord inom bara fyra dagar innebär att Alhaji Jeng avancerade rejält på årets världsbästalista. Efter tävlingen i Göteborg låg Jeng på femte plats - nu ligger han tvåa tillsammans med Paul Burgess, Australien, som vann tävlingen i Donetsk. Burgess rev också ut sig på 5,80 men hade färre hopp. Tysken Tom Lobinger toppar världsbästalistan på 5,82, satt vid segern i Göteborg i torsdags.

- Jaså, det hade jag ingen aning om men det är kul.

Hur ser du på VM i Moskva om en månad?

- Det finns ingen anledning att fokusera på VM. Det gäller bara att ta en tävling i taget och försöka bli säkrare i hoppningen.

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott