Friidrottsparodi en ren gäspning

Publicerad:
Uppdaterad:

Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två, skaldade en gång Kipling. Jag kom att tänka på de bevingade orden när jag tittade på tv i går.

Globen-galan i friidrott var tänkt att bli kvällens höjdare, men jag hade svårt att bli engagerad.

Okej, hoppgrenarna fixar steget från utomhussport till inneidrott, men det är också allt. Sprintgrenarna är för korta och de andra loppen liknar mest en parodi på ”riktig” friidrott.

Trion Ekwall, Edlund och Julin jobbade hårt och fläckfritt, men en konstruerad trekamp för att få Carolina Klüft i fokus räcker inte. Det tände egentligen bara till när Rybakov hoppade 2,38 – och det verkade liksom inte räknas riktigt eftersom han innehar ”fel” pass.

Det finns en tendens inom friidrottsbevakningen att allt ljus alltid hamnar på svenskar och det tycker jag är trist.

Sedan är det en annan sak att friidrottare gör sig väldigt bra i intervjuer. Jag vill inte kalla fotbolls- och hockeyspelare för korkade generellt, men en minut med Robert Kronberg eller systrarna Kallur ger betydligt mer än samma tidrymd med deras kollegor inom lagidrotterna.

Fotboll är också en sport som definitivt gör sig bäst utomhus. Eurosports satsning på EM i futsal framstår som smått obegriplig.

Denna konstruerade sport – som tydligen är rätt stor i södra Europa – kan bara tilltala dem som har en märklig böjelse för suldragningar. Oss andra lämnar den bara uttråkade och zappandes.

Att Eurosport kunde bryta den spännande snookermatchen mellan liraren O’Sullivan och defensivspelaren Dott för att visa futsal gränsar till tjänstefel.

För er som gick miste om upplösningen kan jag upplysa om att O’Sullivan vann med 6–3.

”Hör du Ankan, dom spelar vår låt”. Canal plus fortsätter att göra lysande små trailers för sina sändningar.

Björn Byström

Publicerad: