Holm tvåa i sin sista finnkamp

SPORTBLADET

I OS trillade ribban ner, trots att han var över den. Men i Finnkampen kom i alla fall en liten tröst för Linus Thörnblad.

– Det var väl någon form av revansch, säger Thörnblad som vann höjdhoppet på 2,28.

Linus Thörnblad åkte till Peking-OS med höga förhoppningar. Men i stället blev det en snöplig sorti redan i kvalet. Han var över 2,25 – men ribban ramlade ner ändå.

– Jag har ju sett på tv-bilder efteråt att jag var över. Men mattan låg emot ställningen och så blev det som det blev, säger han.

I Helsingfors gick hoppningen desto bättre. Ribban låg kvar upp till 2,28, där Thörnblad säkrade sin tredje raka Finnkampsseger.

Efter en rivning på 2,30 sparade han två försök till 2,32. Det hade varit nytt säsongsbästa men så blev det inte i den kylslagna Olympiastadion i Helsingfors.

Svensk ledning

Direkt efter att han rivit ut sig lade han upp ribban på 2,32 igen – men rev ytterligare en gång.

– Det var för tuffa förhållanden i dag. Det var kallt och dessutom fick vi börja med ansatsen ute på gräsmattan, säger Thörnblad.

– Men hoppningen stämde bra.

Efter den första dagens tävlande ligger de svenska herrarna lite oväntat i ledning med 103–100. Gren efter gren gick Finlands väg. Men så kom först en knapp grenseger på 3 000 meter hinder, därefter en trippelseger på 5 000 meter och en stafettvinst.

Och så herrarnas höjd, som skulle ha blivit en enkel svensk dubbelseger. Men det satt långt inne för Stefan Holm. Han rev två gånger redan på 2,21 men stannade till slut som tvåa på 2,26.

– Men det kunde ju lika gärna ha blivit bara 2,15, så man får vara glad för det lilla, säger Holm med viss besvikelse i rösten.

– Det är klart att det hade varit skönt att få sluta med en seger, men vi vann grenen i alla fall.

Lovord för Alkhatib

För Stefan Holm återstår nu tävlingar i Lausanne, Dubnica och Stuttgart. I Finnkampen är det sluthoppat.

– Definitivt. Om ett år är jag inte med längre.

Men sammanlagt blev höjdhoppet som sagt ett svenskt glädjeämne. Den 20-årige Hellashopparen Mehdi Alkhatib tog 2,18, bara en centimeter under hans personbästa, och slutade på fjärdeplatsen.

– Det är riktigt bra hoppat. Tar han 2,18 i de här förhållandena kan han hoppa mycket högre, lovordar Linus Thörnblad, som kanske inte behöver bli ensam svensk på höjdhoppsarenorna när Stefan Holm lägger av.

– Om Mehdi kan fortsätta utvecklas kan han göra 2,25 nästa säsong.

– Och det räcker till att kvala in på till exempel EM. Det vore kul att ha en till svensk att umgås med ute på tävlingarna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott