Ska ta revansch – på hemmaplan

SPORTBLADET

70 000 Rossi-fans på helgens GP: ”Hoppas på party”

Foto: Valentino Rossi ska försöka ta hem San Marinos GP.

Folkfest? Karneval eller festival?

Nej, det är bara kungen som är tillbaka i sitt rike.

– Det kommer en armé av italienska fans och jag hoppas på att det blir årets party, säger Valentino Rossi.

Den italienska superstjärnan har vunnit sju VM-titlar och efter två tunga säsonger har han nu återigen chansen att bli världsmästare i MotoGP.

I helgen kommer hela cirkusen till Misano som ligger 15 kilometer i från hans födelsestad, Tavullia, och närmare 70 000 människor beräknas följa hans kamp mot den regerande mästaren Casey Stoner.

Kung på hemmaplan

På Misano är Valentino Rossi kung. Där har det hänt att majoriteten av åskådarna har klätt sig i lockiga peruker eller har hållit upp skyltar med hans startnummer 46 för att hylla honom.

Kort och gott: San Marinos GP är Valentino Rossis GP.

Nu leder han dessutom VM med 50 poäng efter 12 av 18 lopp – i fjol låg han 60 poäng bakom Stoner vid samma tidpunkt och i Misano tvingades han bryta med tekniska problem.

Misslyckades i fjol

– I fjol var tävlingen en katastrof och det var extra trist eftersom så många av mina fans var där. Men i år är det annorlunda, jag har vunnit de två senaste loppen och jag har ett bra självförtroende. Nu ska jag ta revansch, säger Valentino Rossi i ett pressmeddelande.

Italienaren har varit sportens gigant sedan MotoGP-starten och han vann de fyra första världsmästerskapen. 2006 gick det sämre och i fjol likaså. Då var Casey Stoner, med Bridgestonedäck, den klart snabbaste föraren och inför årets säsong lyckades Valentino Rossi byta däck, från Michelin som hans team Yamaha kör med, till just Bridgestone.

Det tycks ha varit ett lyckokast.

I år är cykeln med nummer 46, samma nummer som hans pappa körde med under sin tid inom MC-sporten, återigen med i toppen. I Misano har han dessutom chansen att ta sin 68:e seger i kungaklassen och nå upp i samma rekordantal som hans landsmann Giacomo Agostini gjorde för 32 år sedan.

”Har ett bra försprång”

–Just nu så har jag en bra känsla. Jag är med i toppen och har ett bra försprång, men vi såg under testerna i Brünn att Stoner är i riktigt bra form. Han attackerar bra och är väldigt snabb. Jag är väl medveten om att det

kommer att bli väldigt tufft och vi måste arbeta extremt hårt för att förbättra cykeln, säger den 29-årige italienaren.

– Det är viktigt att ha en så stor ledning, men våra rivaler är riktigt bra och det är en lång väg kvar.

Del ett av sex avgörs på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport