MÅSTE-MATCHEN

1 av 5 | Foto: Svennis är hett stoff i Mexiko.
SPORTBLADET

MEXICO CITY. Ur askan i elden, och allt det där.

Sven-Göran Eriksson slipper pressen från 50 miljoner engelsmän – numera kommer förväntningarna från 110 miljoner mexikaner.

I natt avgörs det om de är med honom eller mot honom.

Det var en tidig morgon för halvannat årtionde sedan.

Mexico Citys tidiga jobbpendlare gick ut i gryningsljuset och fick en morbid överraskning.

På gatorna låg drivor av döda fåglar.

Inte hundratals, inte tusentals – utan tiotusentals och åter tiotusentals.

Situationen hade varit katastrofal länge, men nu hade föroreningarna gått över en fatal gräns.

Nu var den tunna luften så giftig att fåglarna dog av att andas in den.

Mexico City är nog världens allra kraftigaste tryckkokare.

Staden ligger på 2 250 meters höjd, men är ändå inklämd i en dalgång. Ovanför tornar 5 000 meter höga vulkaner upp sig, nedanför gnuggar sig de litosfäriska plattorna allt närmare ännu en jordbävning.

Drygt 24 miljoner människor har klämt ihop sig här. Av dem är ungefär hälften så fattiga att de lever på mindre än 15 kronor om dagen, trots att världens rikaste land ligger en enda gräns bort.

Varje dag begås nästan 5 000 allvarliga brott här. Varje dag kämpar sig människorna ändå fram genom oändliga bilköer, ett ständigt oväsen och en evig, intensiv explosivitet.

Det är lätt att knäckas av Mexico City.

Det gäller för fåglar, vanligt folk – och färska fotbollstränare.

Fotbollen i Mexiko präglas av samma uppskruvade tonläge som resten av landet. När en tränare får sparken refererar tidningarna till det som en decapitado, en halshuggning.

4 000 döda i fotbollskrig

Svennis har jagats av engelska tabloider, visst, men ska man tro på Salvador Aguilera på tidningen Esto så står han nu ändå inför en utmaning som inte liknar något annat han upplevt:

– Det är inte som i Europa. I Concacaf-gruppen är varenda enskild match ett krig.

Honduras kanske låter som ett icke-land i svenska fotbollsöron, men de är inte ett landslag som åker till Mexiko och accepterar en förlust.

För knappt 40 år sedan mötte de El Salvador här på i Aztekastadion i en avgörande VM-kvalmatch på neutral plan.

De förlorade med 3–2 i förlängning.

Två veckor senare bröt det så kallade ”Fotbollskriget” ut mellan länderna. Drygt 4 000 människor miste livet.

Att doppa ner Sven-Göran Eriksson i den här häxkitteln kan tyckas vara som att slänga ner köttstycket till hajarna, men än så länge tycks kameleonten från Torsby lyckas rätt bra med ännu ett anpassningstrick.

Skyhöga förväntningar

Sedan han kom till Mexiko har han varit sitt vanliga, samlade jag.

Han har åkt land och rike runt, sett matcher och hälsat på fotbollsfolk. Han har i stort sett undvikit det mediala rampljuset, men ändå lyckats hyfsat med att desarmera en inflammerad debatt om utlandsfödda landslagsspelare.

Han har lugnat ner känslor snarare än han eldat på dem, och långsamt börjat bygga upp ett förtroende hos det mexikanska folket. I natt gäller hela det förtroendekapitalet som insats.

Förväntningarna på ”El Tri” är skyhöga. Där landslaget tidigare byggdes helt på spelare från mexikanska klubbar hämtas nu nio av startspelarna från stora europeiska ligor.

En stabil stomme kryddas med supertalangerna Giovani dos Santos och Carlos Vela, och laget ser helt enkelt mer spännande ut än på väldigt länge.

Flera av spelarna har beskrivit det som ”en skyldighet” att besegra Honduras, och även om Eriksson själv aldrig skulle ta såna ord i sin mun förstår han mycket väl vad de innebär.

Mannen för dagen

En klar seger i natt ger ytterligare några veckors arbetsro.

Allt annat kommer att leda till att han får känna på hur det är när Mexico City lägger hela sin pressande tyngd mot en enda man.

Just nu är det Eriksson som är al hombre del momento – mannen för stunden – i den här megametropolen.

Över hela stan har veckomagasinet OK! hängt upp affischer som gör reklam för det nya numret.

Framsidan pryds av en bild på Sven-Göran Eriksson och en stor rubrik: ”Entrenador y Don Juan”. På många sätt är Mexiko och England varandras totala motsatser.

På vissa andra sätt är de rätt lika.