Den eviga tvåan blev vår eviga vinnare

Brenning: Sverige välsignade på heliga marken

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. På helig mark i Sydkorea blev Frida Hansdotter välsignad.

Till sist blev den eviga tvåan vår eviga vinnare.

Nu kan vi till och med börja tro på ett svensk guldrekord.

Hon har hunnit bli 32 år och det här var med all säkerhet sista chansen för Frida Hansdotter att sudda bort den där retsamma stämpeln. Den som gjort att hon trots mängder med pallplatser i världscupen och totalt fem VM-medaljer ändå varit den eviga tvåan när det gällt som allra mest.

Alltid nära. Aldrig högst upp.

Hög tid att vi blir troende

Den här gången var det inte heller många som trodde på henne som vinnare. Hela slalomtävlingen i Pyeongchang var istället uppbyggd som kattens lek med råttan.

Amerikanskan Mikaela Shiffrin har varit så överlägsen i disciplinen att mer eller mindre alla hade noterat 22-åringens andra raka OS-guld innan hon ens slagit ner startgrinden i det första åket. Men efter en svajig insats var amerikanskan pressad och i sin iver att väga upp för differensen i det andra åket kom också misstaget.

Shiffrin som öppet berättat om sin kamp med inre demoner tävlar numera egentligen bara mot sig själv och den här gången förlorade hon. En liten felbalanseringen och guldet blev till sand.

Sveriges alpinchef Tommy Eliasson Winter talade mellan tårarna nere i målområdet om just det där. Hur det när du ställer det på sin spets handlar om att få ner två åk vart fjärde år. Hur små marginalerna är. Hur avgörande misstagen blir.

– Det var faktiskt Wolfgang Pichler som sa det till mig när vi var här för ett år sedan. ”Varje medalj är en välsignelse, Tommy” sa han, säger Eliasson Winter.

Ska tacka Frida

Den senaste välsignelsen kom dessutom på redan helig mark. Sektstämplade Familjefederationen för Världsfred och Enighet som äger Frida-backen har i alla stämplat Yongpyong alpincenter som just det.

Så kanske är det hög tid att vi svenskar blir troende. Vad jag är säker på är att vi i alla fall kan börja tro på ett nytt svenskt guldrekord.

Skidskyttetränaren Wolfgang Pichler har själv en stor del i Sveriges osannolika OS-start. Knappt två veckor som gett fyra guld och två silver i en utdelning som närmast är att betrakta som maximal. Ett facit som gör att rekordet på sju guld från Turin 2006 är hotat i ett OS där SOK inför spelen gjorde allt för att skruva ner förväntningarna.

Kanske har vi blivit välsignade, kanske är det något övernaturligt som sker här i Sydkorea och kanske ska vi svenskar tacka idrottsgudarna för ett redan historiskt OS. Eller så ska vi bara tacka Charlotte, Stina, Hanna och Frida.

Det är trots allt de som besegrat förväntningarna, pressen, motståndarna och marginalerna. Det är de som gjort Pyeongchang till helig svensk idrottsmark.

Tack, tjejer!

1 av 10 | Foto: PONTUS ORRE
ARTIKELN HANDLAR OM