Längdskidor

Bra start för Haag i Tour de ski

SPORTBLADET

”I år vill jag in på topp tio”

Anna Haag.
Anna Haag.

I titelförsvarande Charlotte Kallas frånvaro är det Anna Haag som de svenska damförhoppningarna knyts till i Tour de ski.

Och med elfte bästa tid i prologen var hon nöjd med sin inledning i kraftprovet.

Anna Haag var 14,6 sekunder bakom ettan Claudia Nystad, Tyskland, i den 2,8 km långa fristilsprologen i tyska Oberhof på lördagen. Efter en långsam start hittade hon farten på skidorna.

– Synd att jag startade så långsamt. Men det brukar jag göra och jag var nog lite seg efter en förkylning som jag fick efter Davos, sade hon i mobilen till TT efter sin touröppning.

Rasrisker

Sju tävlingar på nio dagar ingår i Tour de ski. De två sprinttävlingarna är de som Haag ser som rasrisker i resultatlistan, oavsett lördagens insats. Förra året kom hon, då med efternamnet Olsson, på 13:e plats i skuggan av Charlotte Kallas succé.

– I år vill jag in på topp tio. Men det känns som om det är fler som är i bra slag i år, sade hon.

Av de övriga svenskorna åkte Maria Rydqvist överraskande bra med en 13:e plats, 16,2 sekunder bakom Nystad och bara 1,8 efter Haag. Runt halvminuten efter täten var Jenny Hansson, 34:a, och Sara Lindborg, 36:a.

Nystad klockades för 6.17,2 och var 1,1 sekund före tvåan Ariana Follis, Italien. På delad tredje plats kom Petra Majdic, Slovenien, och Justyna Kowalczyk, Polen, 2,3 sekunder efter.

Taktik: Haka på

Dessa får 15, 10 respektive fem sekunders bonus avdrag på tiden inför söndagens jaktstart i 10 km klassisk stil.

Det lär behövas inför söndagens jaktstart i 10 kilometer klassisk stil. Bakom tätdamerna kom flera av storfavoriterna, som dessutom är starka klassiska åkare – norskan Marit Björgen var femma och närmast följd av den finländska trion Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen och Aino Kaisa Saarinen.

– Taktiken i morgon (söndag) blir att haka på dem så länge det bara går, sade Anna Haag.

TT

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor